Křehký mřížkový koláč neboli apple pie je oblíbenou klasikou v kavárnách i bistrech. Sladkému máslovému těstu v kombinaci se skořicovými jablky odolá jen málokdo. Příprava je snadná a rychlá a pochutná si celá rodina.
Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení: 1 hodina
Počet porcí: 8-10
Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení: 1 hodina
Počet porcí: 8-10
Ingredience
Těsto:
- 340 hladké mouky
- 200 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 3 lžíce cukru
- 7 lžic ledové vody
Náplň:
- 1 kg jablek Granny Smith
- 200 g mandlí
- muškátový oříšek
- 80 g třtinového cukru
- 3 lžičky skořice
- šťáva z půlky citronu
Co by se vám mohlo hodit k přípravě
Postup
- Začněte přípravou základu. Mouku, studené máslo a cukr smíchejte za pomoci ručního šlehače ve vyšší míse. Míchejte, dokud těsto nebude mít pískovou konzistenci.
- Přidejte ledovou vodu a dál zpracujte. Pokračujete, dokud nedocílíte kompaktního těsta. Vytvořte z něj kuličku a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice.
- Mezitím si oloupejte jablka, nakrájejte je na malé kostičky a dejte do pánve. Přidejte citronovou šťávou, cukr, mletou skořici, muškátový oříšek a poduste 10 minut, až jablka změknou. Nechte vychladnout a přidejte mandle.
- 2/3 těsta vyválejte na kulatý tenký plát a přeneste do koláčové formy a naplňte vychlazenou náplní. Druhou část těsta vyválejte a nakrájejte nožem nebo rádýlkem na proužky.
- Proužky poskládejte přes náplň do mřížky.
- Okraje mřížky jemně přitlačte k dolní vrstvě těsta a koláč potřete rozšlehaným vejcem.
- Koláč vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte 60 minut, dokud není těsto zlatavé.
Další inspirace na sladké pečení
21. prosince 2021
Sváteční mrkvový dort s ořechy
02. května 2022
Znovuobjevte páj
29. července 2024