Jak připravit zelený chřest? Můžete jej ogrilovat na pánvi jako přílohu nebo na kousky v rizotu či těstovinách. Křehkost této sezonní suroviny vynikne také v pečených pokrmech. Připravte si jednoduchý slaný koláč se sýrovým základem, který si s sebou můžete zabalit na piknik v parku nebo na celodenní výlet.
Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 3 hodiny
Počet porcí: 12
Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 3 hodiny
Počet porcí: 12
Ingredience
- 1 listové těsto
- 350 ml smetany
- 120 ml plnotučného mléka
- 6 velkých vajec
- 1 svazek chřestových stonků, zbavených dřevnatých konců
- ½ lžičky sušeného česneku
- hrst nakrájené pažitky, plus 5 až 8 celých větviček na ozdobu
- 65 g jemně nastrouhaného čedaru nebo sýru gruyére
- 30 g jemně nastrouhaného parmazánu
- 10 g soli
- 3 g čerstvě mletého černého pepře
- olej ve spreji
Postup
- Připravenou formu vymažte za pomoci oleje ve spreji a troubu předehřejte na 220 °C. Listové těsto rozválejte a vložte do připravené formy. Těsto by mělo být až po okraj formy. Na těsto vložte pečící papír a na něj vsypte závaží (hodí se třeba fazole nebo rýže).
- Pečte dokud není okraj koláče světle zlatavý, trvá to zhruba 20 minut. Vyjměte formu z trouby a odstraňte závaží. Vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut.
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Oloupejte spodní polovinu chřestových stonků a vložte je do vroucí vody. Vařte 3 minuty a následně vyjměte pomocí kleští a vložte do ledové lázně a po vychladnutí důkladně osušte.
- Ve velké míse smíchejte smetanu a mléko a postupně zašlehejte všechny vejce. Přidejte nakrájenou pažitku, česnek, sůl a pepř. Promíchejte.
- Připravené těsto rovnoměrně posypte sýrem a na něj naskládejte polovinu chřestových výhonků. Zalijte náplní a z druhé poloviny chřestových výhonků vytvořte spolu s pažitkovými stonky vrstvu po celé šířce náplně.
- Snižte teplotu trouby na 200 °C a pečte quiche přibližně 35 až 40 minut, dokud nevytáhnete čistou špejli.
- Před podáváním nechte alespoň 15 minut vychladnout.
Další recepty vhodné na cesty
29. srpna 2022 Josef Maršálek
Muffinky se sýrem a rajčaty podle Pepy Maršálka
11. března 2024
První jarní brunch? Připravte svým hostům zeleninový quiche
05. května 2023
Krůtí bowl na cesty
25. srpna 2023