Krůtí bowl na cesty

05. května 2023
Krůtí bowl na cesty
Pestrý oběd na cesty plný chutí a barev. Použité suroviny můžete jednoduše obměňovat podle sezóny, nebo podle toho, co zrovna máte v lednici. Skvěle bude chutnat také v kombinaci s lososem či tuňákem nebo ve vegetariánské verzi s tofu. Bowl oceníte i jako rychlý oběd do práce. Večer si vše připravíte a další den stačí zalít připravenou omáčkou.

Aby byl výsledek opravdu kompaktní, připravte si jej do cestovní krabičky. Ideální volbou je víceúrovňový set od značky Opinel. I když oběd budete servírovat na paloučku v lese, nebude vám k němu chybět kompletní příbor, cestovní nůž a malý ubrousek.

Obtížnost: jednoduché
Příprava: 20 minut
Počet porcí: 2
Krůtí bowl na cesty

Ingredience

Maso s marinádou:

  • 250 g krůtích prsou
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička rýžového octa
  • 5 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • nastrouhaný stroužek česneku
  • sůl, pepř, špetka chilli

Zálivka:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1 lžička sezamového oleje
  • půl lžičky sezamu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm kousek čerstvého zázvoru
  • hrst čerstvých bylinek (koriandr, petržel)

Na bowl:

  • 150 g vařené rýže (60 g v syrovém stavu)
  • 50 g mrkev, bílé zelí, pórek
  • 2 vrchovaté lžíce kvašeného červeného zelí
  • 1/4 salátové okurky
  • 2 hrsti edamame 

CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ

Postup

  1.  Maso si očistěte, nakrájejte na kostičky a přes noc nechte marinovat v připravené marinádě.
  2. Uvařte edamame a rýži podle návodu. 
  3. Okurku si nakrájejte na plátky. Zeleninu si nakrájejte na tenké proužky neboli julienne. K tomu, abyste měli jeden kousek jako druhý vám pomůže speciální škrabka.
  4. Orestujeme si na kapce oleje maso a všechny ingredience poskládejte do krabičky.
  5. Před podáváním zalijte připravenou zálivkou.