
Lahodný francouzský koláč plný zeleniny se stane ideálním pohoštěním pro váš první jarní brunch. Doplňte jej o skleničku mimózy nebo čerstvě vymačkaného pomerančového džusu a titul hostitele roku máte v kapse!
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50-60 minut
Doba chlazení: 30 minut
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50-60 minut
Doba chlazení: 30 minut

Ingredience
Na těsto:
- 250 g špaldové mouky
- 125 g studeného másla nakrájeného na kostičky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1 lžíce studené vody
Na náplň:
- 1 kg zeleniny (doporučujeme směs mrkve, celeru, brambor a cukety)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml mléka
- 3 vejce
- 70 g strouhaného čedaru
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička mletého kmínu
- kůra z půlky bio citronu
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na přípravu těsta ve větší míse. Pomocí kuchyňského robotu s hnětacím hákem ze surovin vypracujte kompaktní těsto. Těsto přikryjte a vložte na 30 minut do lednice.
- Zeleninu nakrájejte podélně na tenké plátky (asi 3 mm). Celý proces vám usnadní nástavec na kuchyňského robota v podobě kráječe na zeleninu.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a přidejte do ní nakrájenou mrkev, brambory a celer. Vařte 5 minut a následně nechte vychladnout.
- Vychlazené těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tenkou placku, vložte do koláčové formy a přitlačte ho k jejím stěnám. Zeleninové proužky skládejte postupně do kruhu, začněte zvenčí a postupujte směrem dovnitř.
- V menší míse smíchejte smetanu, mléko, vejce a strouhaný sýr. Směs dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a kmínem. Rozmixujte pomocí ručního mixéru, přidejte čerstvě nastrouhanou citronovou kůru a nalijte na zeleninu.
- Koláč pečte na druhé mřížce odspodu v troubě předehřáté na 180 °C asi 50-60 min.
Náš tip: Pro snadnější válení těsta jej vložte mezi dva pečící papíry.