Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 15 minut
Doba pečení: 1 hodina
Počet porcí: 4
Ingredience
- 150 g máslové dýně
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 200 g mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- 1 polévková lžíce sušeného tymiánu
- 100 g studeného másla na kostičky
- 200 g fety
- 4 kusy předvařené červené řepy nakrájené na plátky
- 1 červená cibule
- čerstvý tymián
- vejce
- 1 lžička mléka
- med
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Máslovou dýni oloupejte a nakrájejte ji na plátky. Plátky potřete olivovým olejem e a pečte je 25 minut doměkka.
V míse kuchyňského robota smíchejte mouku, sůl, sušené oregano a sušený tymián. Přidejte studené máslo nakrájené na kostky a k robotu připevněte plochý šlehač na těsto. Zapněte kuchyňský robot a míchejte na rychlost číslo 2, dokud směs nebude připomínat drobenku. Začněte přidávat ledovou vodu po lžících a míchejte, dokud vám nevznikne kompaktní těsto. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na kruh o průměru přibližně 30 cm. Následně položte těsto na plech vyložený pečícím papírem. Do středu těsta rozdrobte sýr a naskládejte nakrájenou řepu, dýni a cibuli. Na okrajích nechte volný prostor alespoň 5 cm. Zeleninu pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvým tymiánem. Okraje těsta přeložte přes náplň a průběžně je skládejte přes sebe, čímž vytvoříte rustikální tvar vaší galetky. V malé misce rozšlehejte vejce s mlékem a potřete směsí okraje.
Galetku pečte dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 40 minut. Před podáváním ji pokapejte medem.
Další jednoduché recepty
11. září 2023
Dýňové noky s rukolovým pestem a kozím sýrem
25. srpna 2023
Houbové košíčky se špenátem
01. listopadu 2023