
Polévka z pečeného česneku vás překvapí svou vyváženou chutí, kterou si zamilují i ti, kteří tuto aromatickou surovinu příliš nevyhledávají. Díky pečení v troubě česnek zesládne a výsledná polévka bude dokonale jemná.
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 4

Ingredience
- 3 palice českého česneku
- 1 střední cibule
- 30 g kvalitní slaniny vcelku
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1 čajová lžička tymiánu
- olivový olej
- 20 g másla
- 2 střední brambory
Na ozdobu:
- petrželový olej
- čerstvá petrželka
- krajíc kváskového chleba
- hrstka semínek (piniová, slunečnicová, dýňová)
- smetana
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Nejprve sloupněte z palic česneku svrchní vrstvu tak, aby stroužky zůstaly pospolu. Pokapejte olivovým olejem a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Kváskový chléb rozkrájejte na větší kostky a přidejte pár kapek olivového oleje. Osolte, opepřete a pečte společně s česnekem při 180 stupních asi 20 minut.
- Po 20 minutách vyndáme chlebové krutony. Česnek pečeme při stejné teplotě ještě dalších 10 minut, dokud není úplně měkký. Po vytažení nechte vychladnout, vymačkejte stroužky do mísy a rozmačkejte je vidličkou.
- Mezitím si na najemno nasekejte cibulku a nakrájejte slaninu na menší kostičky. Na rozpuštěném másle zlehka orestujte cibulku. Přidejte slaninu a opékejte dozlatova. Následně přidejte utřený česnek a tymián a nechte na mírném plamenu rozvonět.
- K restované směsi přidejte na větší kostky nakrájené a oloupané brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou a poté rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete podle chuti.
- Semínka orestujte na pánvi a můžete podávat. Polévku ozdobte petrželovým olejem, krutony, opečenými semínky, čerstvou petrželkou a kapkou smetany.