Pomalu vařená fazolová polévka

27. února 2023
Pomalu vařená fazolová polévka
Vyzkoušejte lahodnou fazolovou polévku plnou barev podle receptu Tomáše Plíška alias Kluka v zástěře. Prohřeje vás v chladných dnech a s pečivem hravě vydá i za hlavní chod. Nejlepšího propojení chutí dosáhnete pomalým vařením v litinovém nádobí značky STAUB, ve kterém se polévku nemusíte bát rovnou i servírovat.

Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Pomalu vařená fazolová polévka

Ingredience

Na polévku:

  • 1 velká cibule
  • 100 g mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g hnědých žampionů
  • 100 g červené kapie
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 2 ks brambor
  • 100 g fazolí (mix sušených bílých a červených fazolí)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 velké stroužky česneku
  • 50 g kvalitní slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička tymiánu
  • ¾ lžičky soli
  • pepř

Na servírování:

  • baby špenát
  • zakysaná smetana
  • kváskový chléb
  • černý sezam (nebo jiná oblíbená semínka)

Co by se vám mohlo hodit k vaření a servírování

Postup

  1.  Na noc si namočte fazole do studené vody. Druhý den propláchněte, zalijte čerstvou vodou a uvařte se špetkou kmínu. V průběhu vaření se snažte sbírat pěnu, která vám bude postupně vznikat na hladině.
  2.  V hrnci nejprve orestujte na kostičky nakrájenou slaninu. Slaninu nechte dozlatova opéct a následně odložte stranou do misky. 
  3.  Do hrnce přidejte sádlo a cibuli a restujte na mírném stupni zhruba 5 minut, poté přidejte na zhruba 1 cm velké kostky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, papriku a společně restujte dalších 5 minut. Po 10 minutách přidejte nakrájené žampiony. Jakmile se vám směs rozvoní, odhrňte jí do stran, aby vám na dně hrnce vznikl volný prostor.
  4.  Přidejte koření (bobkový list, nové koření, pepř, koriandr, kmín, tymián) a prolisovaný česnek. Chvíli počkejte, než se koření rozvoní a promíchejte se zeleninou. Poté podlijte litrem zeleninového vývaru, přiklopte pokličkou a vařte na mírném stupni asi 1 hodinu. V průběhu vaření nezapomeňte několikrát promíchat.
  5.  Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a uvařte do měkka. Vše vařte na mírné stupni, díky pomalému procesu vaření se vám totiž hezky propojí všechny chutě.
  6.  Jakmile jsou brambory hotové, přidejte pasírovaná rajčata, fazole, slaninu, sůl a pepř. Nechte společně prohřát a můžete podávat.
  7.  Servírujte s pár lístky baby špenátu, lžící zakysané smetany a opečeným kváskovým chlebem. Můžete také posypat oblíbenými semínky, třeba černým sezamem. 

Další polévky na zahřátí

Další polévky na zahřátí