Vyzkoušejte lahodnou fazolovou polévku plnou barev podle receptu Tomáše Plíška alias Kluka v zástěře. Prohřeje vás v chladných dnech a s pečivem hravě vydá i za hlavní chod. Nejlepšího propojení chutí dosáhnete pomalým vařením v litinovém nádobí značky STAUB, ve kterém se polévku nemusíte bát rovnou i servírovat.
Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Ingredience
Na polévku:
- 1 velká cibule
- 100 g mrkve
- 100 g řapíkatého celeru
- 100 g hnědých žampionů
- 100 g červené kapie
- 200 g pasírovaných rajčat
- 2 ks brambor
- 100 g fazolí (mix sušených bílých a červených fazolí)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 velké stroužky česneku
- 50 g kvalitní slaniny
- 1 lžíce sádla
- 2 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička tymiánu
- ¾ lžičky soli
- pepř
Na servírování:
- baby špenát
- zakysaná smetana
- kváskový chléb
- černý sezam (nebo jiná oblíbená semínka)
Co by se vám mohlo hodit k vaření a servírování
Postup
- Na noc si namočte fazole do studené vody. Druhý den propláchněte, zalijte čerstvou vodou a uvařte se špetkou kmínu. V průběhu vaření se snažte sbírat pěnu, která vám bude postupně vznikat na hladině.
- V hrnci nejprve orestujte na kostičky nakrájenou slaninu. Slaninu nechte dozlatova opéct a následně odložte stranou do misky.
- Do hrnce přidejte sádlo a cibuli a restujte na mírném stupni zhruba 5 minut, poté přidejte na zhruba 1 cm velké kostky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, papriku a společně restujte dalších 5 minut. Po 10 minutách přidejte nakrájené žampiony. Jakmile se vám směs rozvoní, odhrňte jí do stran, aby vám na dně hrnce vznikl volný prostor.
- Přidejte koření (bobkový list, nové koření, pepř, koriandr, kmín, tymián) a prolisovaný česnek. Chvíli počkejte, než se koření rozvoní a promíchejte se zeleninou. Poté podlijte litrem zeleninového vývaru, přiklopte pokličkou a vařte na mírném stupni asi 1 hodinu. V průběhu vaření nezapomeňte několikrát promíchat.
- Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a uvařte do měkka. Vše vařte na mírné stupni, díky pomalému procesu vaření se vám totiž hezky propojí všechny chutě.
- Jakmile jsou brambory hotové, přidejte pasírovaná rajčata, fazole, slaninu, sůl a pepř. Nechte společně prohřát a můžete podávat.
- Servírujte s pár lístky baby špenátu, lžící zakysané smetany a opečeným kváskovým chlebem. Můžete také posypat oblíbenými semínky, třeba černým sezamem.
Další polévky na zahřátí
21. prosince 2021
Krémová bramboračka s houbami
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Čočková polévka podle Zdeňka Pohlreicha
03. února 2022
Dýňová polévka s chilli
10. ledna 2022