
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4
Počet kalorií: cca 210 kcal/porce

Pro dnešní den vaření doma v klidu jsme vybrali jeden z oblíbených receptů Zdeňka Pohlreicha, tentokrát z jeho kuchařky Lehká kuchyně, vydané nakladatelstvím Sevruga. Jedná se o polévku s nižší kalorickou hodnotou, ovšem s o to větším chuťovým i estetickým zážitkem.

Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Lehká kuchyně, nakladatelství Sevruga.
Ingredience
- 2 rajčata
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 1 sušená chilli paprička, nadrcená
- 1 lžíce rajského protlaku
- 125 g červené čočky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l vody
- 250 ml mléka
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 ředkvičky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup
Rajčata nařízněte do kříže, spařte ve vroucí vodě a oloupejte. Rozpulte je, dužinu vyjměte a ponechte, zbylou část nakrájejte nadrobno.
V hrnci rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a opékejte ji 1–2 minuty, přidejte česnek, chilli papričku, krátce orestujte, vmíchejte protlak, čočku a rajčatovou dužinu a nakonec i mouku.
Zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte 15 minut, až čočka změkne. Zlehka rozmixujte, vlijte mléko a nechte ještě přejít varem.
Do misek rozlijte polévku a ozdobte ji plátky ředkviček a pokrájeným rajčetem. Zakápněte extra panenským olivovým olejem.
Přejeme vám dobrou chuť!