Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4
Počet kalorií: cca 210 kcal/porce
Pro dnešní den vaření doma v klidu jsme vybrali jeden z oblíbených receptů Zdeňka Pohlreicha, tentokrát z jeho kuchařky Lehká kuchyně, vydané nakladatelstvím Sevruga. Jedná se o polévku s nižší kalorickou hodnotou, ovšem s o to větším chuťovým i estetickým zážitkem.
Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Lehká kuchyně, nakladatelství Sevruga.
Ingredience
- 2 rajčata
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 1 sušená chilli paprička, nadrcená
- 1 lžíce rajského protlaku
- 125 g červené čočky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l vody
- 250 ml mléka
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 ředkvičky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup
Rajčata nařízněte do kříže, spařte ve vroucí vodě a oloupejte. Rozpulte je, dužinu vyjměte a ponechte, zbylou část nakrájejte nadrobno.
V hrnci rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli a opékejte ji 1–2 minuty, přidejte česnek, chilli papričku, krátce orestujte, vmíchejte protlak, čočku a rajčatovou dužinu a nakonec i mouku.
Zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte 15 minut, až čočka změkne. Zlehka rozmixujte, vlijte mléko a nechte ještě přejít varem.
Do misek rozlijte polévku a ozdobte ji plátky ředkviček a pokrájeným rajčetem. Zakápněte extra panenským olivovým olejem.
Přejeme vám dobrou chuť!
Další recepty Zdeňka Pohlreicha
20. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Jehněčí navarin Zdeňka Pohlreicha
10. září 2021 Zdeněk Pohlreich
Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha
20. prosince 2021 Zdeněk Pohlreich
Hráškový krém podle Zdeňka Pohlreicha
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich