Počet porcí: 4
Příprava: do 60 min (45 minut pečení)
Představujeme vám oblíbený recept Zdeňka Pohlreicha z jeho kuchařky Moje domácí kuchyně, vydané nakladatelstvím Sevruga. Patří do oblíbené skupiny jídel z jednoho hrnce, nenáročných na přípravu, jednoduchých, vzájemně se perfektně snoubících chutí, dosahovaných vařením v litinovém hrnci.
Ingredience
- 4 vykostěná kuřecí stehna s kůží
- 250 g rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- šťáva z 1/2 citronu
- 3 snítky tymiánu
- 3 snítky rozmarýnu
- 2 snítky oregana, odrhnuté
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce kreolského koření
- 1 lžička kajenského pepře
- sůl a čerstvě mletý pepř
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí stehna hojně osolte a opepřete z obou stran a zakápněte citronovou šťávou. Do pekáčku nasekejte po 2 snítkách tymiánu a rozmarýnu. Přidejte špetku kajenského pepře a 3 lžíce oleje, maso ve směsi důkladně obalte.
- Stehna položte kůží navrch a pečte zhruba 45 minut doměkka. Zatímco se kuře peče, v rendlíku rozehřejte zbylý olej a opékejte na drobno nakrájenou cibulku a rozdrcený česnek tak dlouho, až zesklovatí.
- Přidejte rajčata, také nakrájená nadrobno, odrhnutý rozmarýn, tymián i oregano. Ochuťte kreolským kořením, kajenským pepřem a podle chuti osolte.
- Zhruba po 5 minutách přidejte i na kostičky nakrájené obě papriky, také zakápněte citronovou šťávou a směs vařte do změknutí, zhruba 5 minut.
- Servírujte tzv. rodinným stylem – stehýnka nechte v pekáči, omáčku nalijte do misky.
Naše tipy pro dokonale šťavnaté kuřecí
- Jak nejlépe upéct kuřecí stehna? Nejlepších pečených kuřecích stehen dosáhnete pečením v troubě za pomoci teploměru. Během pečení kontrolujte teplotu uvnitř masa, která by neměla přesáhnout 80 °C, aby si zachovalo svou šťavnatost.
- Jak dlouho péct kuřecí stehna v troubě? Záleží na tom, zda pečete stehna s kostí či bez kosti. Nejlepší pečená kuřecí stehna se pečou asi 1 hodinu, vykostěnému masu stačí kratší doba pečení.
- Jak poznat, že je kuřecí maso hotové? Maso je hotové, když jeho vnitřní teplota pohybuje kolek 80 °C.
Další recepty Zdeňka Pohlreicha
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Extra rychlé kuličky podle Zdeňka Pohlreicha
20. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Jehněčí navarin Zdeňka Pohlreicha
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich