Upečte si kuře na neděli super jednoduše podle Zdeňka Pohlreicha

10. září 2021 Zdeněk Pohlreich https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/zdenek_pohlreich_auf.jpg?ext=.jpg
Upečte si kuře na neděli super jednoduše podle Zdeňka Pohlreicha

Nakládané citronové kuře s česnekem s pečenými bramborami ve slupce. No nezní to báječně? Navíc vše připravíte v jednom hrnci. Vyzkoušejte super jednoduchý recept ze Zdeňkovy nové kuchařky.


Doba přípravy: 90 minut + odležení
Počet porcí: 4

Upečte si kuře na neděli super jednoduše podle Zdeňka Pohlreicha

Ingredience

  • 1 celé kuře (cca 1,2 kg)
  • 1 celá palice česneku
  • 1,2 kg brambor (varný typ B)
  • 5 ks citronů (nejlépe bio)
  • 250 g soli
  • 100 g medu (nebo třtinový cukr)
  • 15 g černý pepř (celé kuličky)
  • hrst rozmarýnu
  • hrst čerstvé nasekané petrželové natě
  • olivový olej na zakápnutí

Postup

  • Nejprve si připravte nálev: do většího hrnce vsypte 250 g soli a zalijte ji pořádně litrem ohřáté vody. 
  • Přidejte med a míchejte, dokud se sůl i med ve vodě zcela nerozpustí. Pak přilijte 2 litry studené vody a do roztoku nastrouhejte kůru ze 3 citronů.
  • Všechny citrony přepulte, vymačkejte z nich šťávu přímo do hrnce s nálevem a do stejného hrnce také vložte všechny vymačkané citrony. Přidejte palici česneku rozdělenou na půl, pepř, bylinky a promíchejte.
  • Aby se nálev dostal co nejvíce do masa, kuře na stehnech mírně nařízněte a ponořte jej do něj. Dolijte 0,5 l studené vody a nechejte odležet 8-12 hodin nebo přes noc.
  • Pak maso vyjměte z nálevu, omyjte pod vodou a osušte. Nálev nevylévejte!
  • Pekáč nebo velký hrnec, ve kterém budete jídlo připravovat, zakápněte olivovým olejem a kuře do něj vložte.
  • Podlijte půl hrnkem nálevu, přidejte 2 vylouhované citrony  rozmarýn, obě půlky palice česneku a vložte do trouby předehřáté na 170°C na 90 minut.
  • Brambory i se slupkou pokrájete na čtvrtky a na posledních 30 minut vložte do pekáče ke kuřeti.

Představili jsme vám recept Zdeňka Pohlreicha z jeho kuchařky Super jednoduše, vydané nakladatelstvím Sevruga. Patří do oblíbené skupiny jídel z jednoho hrnce, nenáročných na přípravu, jednoduchých, vzájemně se perfektně snoubících chutí, dosahovaných vařením v litinovém hrnci.

Litinové hrnce, kastroly a pekáče všech možných tvarů a velikostí typu Cocotte od německé značky Staub si můžete koupit u nás. Vaření s nimi je opravdu snadné a jde to samo. Inspirujte se, nebudete litovat!
Kuchařku zakoupíte na webu ZdenekPohlreich.cz. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Super jednoduše, nakladatelství Sevruga.

Doporučené a související produkty