Příprava: cca 20 minut
Počet porcí: 4–5
Ingredience
- zeleninový vývar 500 ml
- cibule, pokrájená nadrobno 1 ks
- pórek 1 ks
- hrášek, může být i mražený 500 g
- mléko 150 ml
- smetana 200 ml
- máslo
- olivový olej
- čerstvě namletý pepř
- sůl
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
1. Nejdříve orestujte cibuli a bílou část pórku na másle. Přidejte hrášek, osolte, opepřete, zalejte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
2. Jakmile hrášek změkne (u mraženého hrášku je to opravdu chvilička), sundejte polévku z plotny, přimíchejte smetanu a trochu mléka. Vše rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu – mixéru. Přes jemný cedník polévku přeceďte zpět do rendlíku a ještě pár minut provařte. Můžete ještě dochutit solí a pepřem.
3. Máte-li možnost, dozdobte čerstvými bylinkami – petrželkou, pažitkou nebo třeba mladými listy pampelišek, medvědím česnekem či sedmikráskami a troškou smetany.
4. K polévce hráškovému krému se skvěle hodí opražená slanina, kterou můžete servírovat vedle misky s polévkou a rozpečené bílé pečivo, nejlépe bageta.
Vaříte teď polévky často? Přečtěte si náš článek o servírování polévek, kde najdete i další zajímavé polévkové recepty.
Další rychlé recepty Zdeňka Pohlreicha
05. listopadu 2021 Zdeněk Pohlreich
Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Čočková polévka podle Zdeňka Pohlreicha
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich