
Příprava: cca 20 minut
Počet porcí: 4–5

Ingredience
- zeleninový vývar 500 ml
- cibule, pokrájená nadrobno 1 ks
- pórek 1 ks
- hrášek, může být i mražený 500 g
- mléko 150 ml
- smetana 200 ml
- máslo
- olivový olej
- čerstvě namletý pepř
- sůl
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
1. Nejdříve orestujte cibuli a bílou část pórku na másle. Přidejte hrášek, osolte, opepřete, zalejte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
2. Jakmile hrášek změkne (u mraženého hrášku je to opravdu chvilička), sundejte polévku z plotny, přimíchejte smetanu a trochu mléka. Vše rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu – mixéru. Přes jemný cedník polévku přeceďte zpět do rendlíku a ještě pár minut provařte. Můžete ještě dochutit solí a pepřem.
3. Máte-li možnost, dozdobte čerstvými bylinkami – petrželkou, pažitkou nebo třeba mladými listy pampelišek, medvědím česnekem či sedmikráskami a troškou smetany.
4. K polévce hráškovému krému se skvěle hodí opražená slanina, kterou můžete servírovat vedle misky s polévkou a rozpečené bílé pečivo, nejlépe bageta.
Vaříte teď polévky často? Přečtěte si náš článek o servírování polévek, kde najdete i další zajímavé polévkové recepty.