
Rizoto je jednoduché na přípravu, ale je několik málo věcí, na které je potřeba dát si pozor. A jednou z těch věcí je nepochybně správná rýže, jinak nebude rizoto mít krémovou konzistenci. Když šafránové, tak ale z pravého šafránu, žádné náhražky. A víno? To by mělo být přírodní, nedoslazované a bez sudového nádechu...a samozřejmě se bavíme o bílém víně.
Příprava: cca 20 minut
Počet porcí: 4–5

Ingredience
- 200 g rýže na risotto jako Carnaroli, Arborio, Vialone apod.
- 2 drobně nakrájené šalotky
- 1 lžíce oleje
- šafrán
- 150 ml suchého bílého vína
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 60 g másla
- 50 g strouhaného parmezánu
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
Postup
1. V hlubší soté pánvi nebo třeba litinovém kastrolu rozehřejeme olej, přidáme šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme rýži a ze všech stran orestujeme.
2. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Osolíme a opepříme. Zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidáme šafrán a zvolna vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Často mícháme. Přidáme další vývar a znovu necháme odpařit. Čím déle vaříme, tím menší dávky vývaru přidáváme.
3. Když je rýže al dente a vývar odpařený, sundáme z plotýnky a vmícháme máslo. Nakonec přidáme parmezán, ještě promícháme a ihned servírujeme.
4. A pokud zbožňujete mořské plody, šafránové rizoto se skvěle hodí ke krevetám. Ani ty není těžké připravit, stačí je zprudka opéci na rozpáleném oleji a ozdobit jimi výrazně žluté šafránové rizoto.