
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Dnes se s námi vydejte na výlet do Berlína, který je považovaný za město, kde se střetávají kulinářské vlivy západu i východu. My však zůstaneme při zemi a vyzkoušíme místní klasiku.
Recept Zdeňka Pohlreicha je tentokrát z jeho kuchařky Kulinárium, vydané nakladatelstvím Sevruga.
Kuchařku zakoupíte na e-shopu tohoto známého mistra kuchařského řemesla:
www.zdenekpohlreich.cz/products/kucharky.
Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Kulinárium, nakladatelství Sevruga.
Kuchařka Zdeňka Pohlreicha - Kulinárium
Ingredience
Řízek:
- 600 g vepřové kýty
- 4 lžíce kremžské hořčice
- 4 lžíce strouhaného křenu
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g strouhanky
- zhruba 300 ml rostlinného oleje na smažení
- sůl
- 1 citron k podávání
Salát:
- 200 g polníčku
- 1 malá šalotka
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce vody
- sůl
Postup
1. Kýtu rozkrájejte na čtyři stejně silné plátky, naklepejte je a osolte z obou stran. Hořčici smíchejte s křenem a směsi potřete řízky po jedné straně.
2. Obalte je v trojobalu – nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
3. V hrnci rozehřejte zhruba 4cm vrstvu oleje a usmažte v něm na vyšším středním stupni obalené řízky dozlatova, zhruba 3 minuty z každé strany. Délka smaženi záleží na výšce masa.
4. Vyjměte je a nechte přebytečný tuk okapat na papírové utěrce.
5. Polniček operte a nechejte okapat. Šalotku nakrájejte nadrobno a prošlehejte ji s hořčici, solí, octem, citronovou šťávou, olivovým olejem a vodou dohladka.
6. Přelijte přes polniček a podávejte s řízkem a měsíčkem citronu.