Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
Dnes se s námi vydejte na výlet do Berlína, který je považovaný za město, kde se střetávají kulinářské vlivy západu i východu. My však zůstaneme při zemi a vyzkoušíme místní klasiku.
Recept Zdeňka Pohlreicha je tentokrát z jeho kuchařky Kulinárium, vydané nakladatelstvím Sevruga.
Kuchařku zakoupíte na e-shopu tohoto známého mistra kuchařského řemesla:
www.zdenekpohlreich.cz/products/kucharky.
Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Kulinárium, nakladatelství Sevruga.
Ingredience
Řízek:
- 600 g vepřové kýty
- 4 lžíce kremžské hořčice
- 4 lžíce strouhaného křenu
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g strouhanky
- zhruba 300 ml rostlinného oleje na smažení
- sůl
- 1 citron k podávání
Salát:
- 200 g polníčku
- 1 malá šalotka
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce vody
- sůl
Postup
1. Kýtu rozkrájejte na čtyři stejně silné plátky, naklepejte je a osolte z obou stran. Hořčici smíchejte s křenem a směsi potřete řízky po jedné straně.
2. Obalte je v trojobalu – nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
3. V hrnci rozehřejte zhruba 4cm vrstvu oleje a usmažte v něm na vyšším středním stupni obalené řízky dozlatova, zhruba 3 minuty z každé strany. Délka smaženi záleží na výšce masa.
4. Vyjměte je a nechte přebytečný tuk okapat na papírové utěrce.
5. Polniček operte a nechejte okapat. Šalotku nakrájejte nadrobno a prošlehejte ji s hořčici, solí, octem, citronovou šťávou, olivovým olejem a vodou dohladka.
6. Přelijte přes polniček a podávejte s řízkem a měsíčkem citronu.
Další recepty Zdeňka Pohlreicha
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Čočková polévka podle Zdeňka Pohlreicha
17. dubna 2022 Zdeněk Pohlreich
Jehněčí navarin Zdeňka Pohlreicha
03. ledna 2022 Zdeněk Pohlreich
Extra rychlé kuličky podle Zdeňka Pohlreicha
05. listopadu 2021 Zdeněk Pohlreich
Šafránové rizoto podle Zdeňka Pohlreicha
20. prosince 2021 Zdeněk Pohlreich