
Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Počet kalorií: 565 kcal/porce

Recept Zdeňka Pohlreicha na jehněčí s jarní zeleninou je tentokrát z jeho kuchařky Fresh kuchyně, vydané nakladatelstvím Sevruga. Kuchařku zakoupíte na e-shopu tohoto Mistra kuchaře www.zdenekpohlreich.cz/products/kucharky. Zdroj textu a foto: Zdeněk Pohlreich, Fresh kuchyně, nakladatelství Sevruga.
Ingredience
- 800 g vykostěné kýty z mléčného jehněte
- 850 ml kuřecího vývaru
- 250 ml suchého bílého vína
- 150 g brambor (ideálně druh Ratte)
- 100 g zelených fazolek
- 80 g hrášku
- 2 jarní cibulky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku (30 g)
- 6 snítek tymiánu
- 3 bobkové listy
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Maso očistěte, zbavte případných blanek a nakrájejte na 4cm kostky. Osolte ho, opepřete a obalte v mouce.
V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje, přebytečnou mouku oklepejte a maso postupně restujte ze všech stran dohněda, trvá to zhruba 5 minut.
Vkládejte do hrnce jen tolik masa, kolik se vejde v jedné vrstvě, aby se maso smažilo a nedusilo.
Opečené kousky vyjměte, položte na talíř a
pokračujte stejným způsobem se zbylým masem.
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Cibuli restujte ve stejném hrnci na zbylém oleji dozlatova, zhruba 1–2 minuty, přidejte česnek a opékejte 2 minuty. Seškrabujte přípečky z masa a vmíchejte je do základu.
Vlijte protlak, restujte cca 1 minutu, přilijte víno, a vařte cca 5 minut, než se odpaří alkohol.
Vraťte zpět maso, zalijte vývarem, přidejte tymián a bobkový list, přiklopte, snižte teplotu na střední a duste doměkka, asi 45–60 minut.
Mezitím omyjte brambory, mladé hezké nemusíte loupat a přepulte je. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky, jarní cibulku nadrobno.
Zhruba po 45–60 minutách dušení masa vyzkoušejte, jestli je téměř měkké, a přidejte brambory a mrkev, duste dalších 10 minut.
Jako poslední přidejte fazolky, duste 5 minut, přisypte hrášek a jarní cibulku a duste ještě 5 minut, až je vše dokonale měkké. Případně podle chuti dosolte a opepřete.