Polévka z pečeného česneku vás překvapí svou vyváženou chutí, kterou si zamilují i ti, kteří tuto aromatickou surovinu příliš nevyhledávají. Díky pečení v troubě česnek zesládne a výsledná polévka bude dokonale jemná.
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 4
Ingredience
- 3 palice českého česneku
- 1 střední cibule
- 30 g kvalitní slaniny vcelku
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1 čajová lžička tymiánu
- olivový olej
- 20 g másla
- 2 střední brambory
Na ozdobu:
- petrželový olej
- čerstvá petrželka
- krajíc kváskového chleba
- hrstka semínek (piniová, slunečnicová, dýňová)
- smetana
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
- Nejprve sloupněte z palic česneku svrchní vrstvu tak, aby stroužky zůstaly pospolu. Pokapejte olivovým olejem a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Kváskový chléb rozkrájejte na větší kostky a přidejte pár kapek olivového oleje. Osolte, opepřete a pečte společně s česnekem při 180 stupních asi 20 minut.
- Po 20 minutách vyndáme chlebové krutony. Česnek pečeme při stejné teplotě ještě dalších 10 minut, dokud není úplně měkký. Po vytažení nechte vychladnout, vymačkejte stroužky do mísy a rozmačkejte je vidličkou.
- Mezitím si na najemno nasekejte cibulku a nakrájejte slaninu na menší kostičky. Na rozpuštěném zlehka orestujte cibulku. Přidejte slaninu a opékejte dozlatova. Následně přidejte utřený česnek a tymián a nechte na mírném plamenu rozvonět.
- K restované směsi přidejte na větší kostky nakrájené a oloupané brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou a poté rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete podle chuti.
- Semínka orestujte na pánvi a můžete podávat. Polévku ozdobte petrželovým olejem, krutony, opečenými semínky, čerstvou petrželkou a kapkou smetany.
Další podzimní recepty
27. února 2023
Pomalu vařená fazolová polévka
10. ledna 2022
Francouzská cibulačka zapečená se sýrem
07. listopadu 2022 Josef Maršálek
Podzimní hostina podle Josefa Maršálka
12. července 2022