Jednoduché a vynikající Ballarini recepty od Frankieho
Vaříme risotto v hluboké pánvi italského výrobce Ballarini
Charismatický sardinský kuchař Gianfranco “Frankie” Coizza, nadšenec do italské kuchyně, gastro konzultant a executive chef v The Finery a fantastický lektor v naší škole vaření Gourmet Academy, pro vás připravil recepty, které jsou úžasné svou chutí a senzačně jednoduché na přípravu. Obsahují ingredience typické pro italskou kuchyni, sezónní suroviny a tipy, které vám usnadní vaření. Nemusíte balit a cestovat do dálek, abyste se s námi mohli vydat na výlet po slunné Itálii. Sejdeme se v kuchyni!
Risotto s chřestem a sýrem toma
Naše povědomí o risottu v Čechách už dávno není o vzpomínkách na to školní rizoto z dlouhozrnné rýže s mraženou zeleninou. Dávno přeci víme, že opravdové risotto má zrnko buclaté jak soudek vína a je krémové tak, že obejme celou vidličku. A právě proto, že jsme si risotto tak oblíbili, skvělých receptů není nikdy dost. Tento recept od Frankieho je ze Sardínie. Pojďme vařit!
Ingredience
- 730 ml zeleninového vývaru z cibule, mrkve a řapíkatého celeru
- 360 g rýže carnaroli
- 240 g zeleného chřestu
- 200 g sýra Tomino
- 500 ml smetany ke šlehání 33%
- 80 g másla
Postup
Ohřejte připravený zeleninový vývar. Nakrájejte chřest na malé špalíčky, pouze špičky nechte celé, budeme je blanšírovat na závěr.
Polovinu chřestu přidejte do zeleninového vývaru, druhou polovinu dejte stranou.
V hluboké nejlépe nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej, nasypte rýži a restujte pár minut, dokud není zrno „průhledné“, postupně vlijte do pánve horký vývar a vařte pod pokličkou na mírném plameni cca 12 minut.
Vedle na nižší pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte sýr Tomino se smetanou. V této fázi buďte trpěliví, rozpouštějte pomalu na velmi mírné teplotě.
Když je rýže skoro hotová, přidejte zbytek chřestu. Dejte ingrediencím trochu času, aby propojily své chutě. Stáhněte z plamene, přidejte máslo a nechte risotto 3 minuty odpočívat.
Servírujte s rozpuštěným sýrem a blanšírovanými hlavičkami chřestu.
Frankie doporučuje hlavičky chřestu do risotta správně „nainstalovat“ a vznikne málem skulptura. Jíme přeci i očima.
Náš tip: Na pravé italské risotto používejte rýži typu carnaroli, která má baculaté zrno. To po uvaření zůstává uvnitř tvrdé a vysoký obsah škrobu vytváří na povrchu typickou krémovost. Tato rýže pro svou absorpční schopnost dokáže vstřebat různé chutě i vůně a dovolí vám v kuchyni experimentovat. Stačí jen pár ingrediencí a vykouzlíte doma úžasné jídlo jako na dovolené.
12. ledna 2022