Řeč je o škodlivých látkách, které se do našeho těla dostávají prakticky nevědomky – skrze špatně skladované jídlo, prostřednictvím vaření za použití nevhodného nádobí nebo z nekvalitních věcí běžné spotřeby.
Co s tím dělat? Osvojte si v kuchyni metodu non toxic!
Co znamená pojem „non toxic“?
Termín non toxic je spojován s ekologickými a zdravotně šetrnými přístupy, které usilují o ochranu nejen životního prostředí, ale i lidského zdraví tím, že eliminují používání škodlivých látek a chemikálií v každodenním životě. V rámci oblasti netoxické domácnosti jde zejména o využívání produktů navržených tak, aby minimalizovaly riziko přenosu částí materiálů do vámi připravovaného pokrmu. V kuchyni se proto obraťte zejména na skleněné, keramické, nerezové nebo litinové parťáky, díky kterým bude chuť vašich pokrmů dokonalá a navíc bezpečná pro vaše zdraví.
Dalším důležitým aspektem je braní ohledu na vlastnosti jednotlivých produktů. Vždy je potřeba číst příbalovou informaci a dodržovat všechna doporučení vztahující se k zacházení s produktem. Dbejte na to, abyste nádobí myli spíše ručně, ideálně s ekologickými saponáty, než v myčce. Při mytí v myčce za pomoci tablet mohou na nádobí ulpívat zbytky tablet, které se následně při vaření s vyšší teplotou vpaří do jídla.
Vše pro ekologické ruční mytí
Existuje přitom hned několik certifikací a standardů, které je při výběru kuchyňských produktů dobré brát v potaz: FDA (Food and Drug Administration), EU Regulation (EC) No 1935/2004, LFGB (Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände- und Futtermittelgesetzbuch), BPA-free, ISO 22000, NSF International Certification, HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point).
Jaké materiály jsou zdraví nebezpečné?
Některé materiály, které se stále vyskytují na trhu, obsahují látky představující potenciální zdravotní rizika. Zde je přehled několika z nich, které byste měli používat s obezřetností.
- Perfluorooktanová kyselina (PFOA) je chemická sloučenina, která byla pro svou odolnost vůči mastnotě, vodě a teplu široce používána při výrobě nepřilnavých povrchů. V kuchyňském prostředí se jako teflon uplatnila u produktů, jako jsou pánve či hrnce. Studie však ukázaly, že PFOA může přetrvávat v životním prostředí a v tělech živočichů, včetně lidí.
- Olovo je těžký kov, který je mimo jiné známý svým toxickým vlivem na lidský organismus. V případě, že je vaše kuchyňské nádobí poškozeno, existuje možnost, že se olověné částice uvolňují do jídla. Je tedy dobré obezřetně kontrolovat stav vašeho nádobí. Zvláště rizikové jsou přípravy kyselých nebo tekutých potravin, které mají tendenci zapříčinit zvýšené vylučování olova z materiálu.
- Dalším těžkým kovem je kadmium, které se přirozeně vyskytuje v životním prostředí a skrze průmyslovou činnost v ovzduší a půdě. Prolongovaná expozice kadmia může mít vážné zdravotní následky v podobě poškození ledvin, kostí a výskytu rakoviny. Riziku stopového množství tohoto kovu se vystavujeme při používání některých druhů keramiky či skla. Kadmium může být přítomné v glazurách používaných na keramických výrobcích, včetně nádobí a servírovacích prvků.
- Per- a polyfluoralkylové látky (PFAS) jsou skupinou chemických sloučenin, které byly hojně využívány při výrobě nádobí s nepřilnavými povrchy a potravinových obalů. Jsou ovšem také persistentní a nejenže se mohou hromadit v životním prostředí, ale při dlouhodobém skladování či vaření mohou unikat z nádobí do potravin. Tento proces může zapříčinit různá zdravotní rizika v podobě ovlivnění hormonálního systému a růstu, vývoje a funkcí mozku. K expozici těchto chemikálií dochází skrze potravinové obaly, kterými jsou kupříkladu papíry odolné vůči mastnotě.
Non toxic vaření klade důraz na výběr vhodných materiálů
Jedním z nejdůležitějších aspektů, na které je potřeba při zavedení eko domácnosti brát zřetel, je materiál kuchyňského nádobí. Výběr materiálu nádob, ve kterých připravujete svůj pokrm, se odrazí nejen na finální chuti bezpečného jídla, ale i na samotném procesu vaření. Jak se můžete dočíst i v článku dTestu, je důležité zvolit správný typ, který při vaření neuvolní do jídla nežádoucí toxiny.
Nerezová ocel a měď jsou vhodné na smažení, grilování i pečení
Nádobí vyrobené z nerezové oceli či mědi je elegantním doplňkem vaší kuchyně a především praktickým parťákem pro jakékoliv vaření. Oba materiály jsou odolné vůči korozi, tudíž máte jistotu, že s nimi připravíte jídlo bezpečně, bez přenášení nežádoucích látek. V nádobách můžete vařit i kyselé nebo kořeněné pokrmy, aniž by byla narušena jak chuť jídla, tak vaše zdraví.
Oba materiály jsou navíc vynikající volbou pro vaření při vysoké teplotě. Ideální jsou pro smažení, grilování a pečení, při kterých je potřeba rovnoměrné rozložení tepla, které tyto materiály zajišťují.
Tip! Při použití nádobí z nerezové oceli je potřeba dohlížet na jeho stav. Poškrábaná struktura by mohla obsahovat prohlubně, ve kterých se zachytávají zbytky potravin a bakterie. V tomto případě je tedy lepší vyměnit poškozené nádobí za nové.
Skleněné nádobí odolává vysokým teplotám a nepřenáší nežádoucí pachy
Skleněné nádobí je další skvělou volbou pro bezpečnou přípravu studené i teplé kuchyně. Sklo je intertním materiálem, který se nespojuje s potravinami a nepřenáší do nich chemické látky. Ať už vaříte omáčky, polévky, nebo pečete, můžete se spolehnout, že skleněné nádobí nijak nepoznamená chuť vašich kulinářských kreací. Jeho volba je i velmi praktická. Povrch skla je hladký a neabsorbuje barvy ani pachy, což znamená, že po umytí je nádoba připravena k dalšímu vaření.
Glazovaná keramika má mnoho výhod
Nádobí z glazované keramiky vnáší do kuchyně řadu výhod, které zahrnují praktické, estetické a zejména zdravé aspekty vaření. Vzhledem ke svému hladkému a neporéznímu povrchu se potraviny nevsáknou do materiálu a neabsorbují tak žádné nežádoucí látky. Další výhodou je schopnost keramiky odolávat teplotním šokům, proto se nemusíte bát vložit nádobí z lednice přímo do rozehřáté trouby. Rovnoměrná distribuce tepla napomáhá k lepšímu finálnímu výsledku vašeho vaření, po jehož zakončení se navíc nádobí snadno čistí.
Litina perfektně drží teplo
Litinové nádobí je tradiční volbou, která přidává jídlu autentický charakter. Je oblíbené především pro svou schopnost výborně držet teplotu, která zajistí, že vaše jídlo zůstane teplé i dlouho po dovaření. Litinové nádobí je tak ideálním pomocníkem pro přípravu různých pokrmů.
Tip! Při používání tohoto druhu nádobí je důležité dbát na jeho správnou údržbu. Pravidelné promazávání olejem, tzv. sezónování, pomáhá vytvořit ochranný povlak na povrchu nádobí, a zabraňuje tak jeho korozi.
Pečlivě vybírejte také své domácí elektrospotřebiče
Kvalitní a bezpečné domácí spotřebiče jsou důležitou součástí bezpečného vaření. Zvolit spotřebiče s komponenty z kvalitních materiálů jako je nerezová ocel, sklo nebo speciální nezávadný druh plastu (například tritan) znamená chránit své zdraví a zároveň si užívat praktických funkcí, které nabízí dnešní moderní kuchyně.
Nerezová ocel je zárukou kvality
Výběr elektrospotřebičů je stejně jako výběr kuchyňského nádobí velmi důležitým rozhodnutím. Kontakt s jídlem probíhá prostřednictvím nádoby, ve které se připravovaný pokrm míchá, hněte nebo mixuje. Klíčovou roli při výběru vhodného materiálu opět hraje nerezová ocel, která do pokrmů nepřenáší nežádoucí chemické složky, je odolná a snadno udržovatelná. Pokud se jedná o nádobu ke stolnímu robotu, skvělou volbou je také keramická mísa, ve které můžete nechat připravované těsto i kynout.
Sklo nejen skvěle vypadá, ale také dobře poslouží
Pokud sháníte domácí spotřebiče, jako jsou mixéry, food processory, smoothie mixéry a další, vyplatí se u nich hledat skleněné nádoby, které jsou nejen odolné a snadno se čistí, ale mají také jednu velkou výhodu – na rozdíl od některých plastových nádob neobsahují nebezpečné chemické látky, jako jsou ftaláty nebo bisfenol A (BPA).
Plastové spotřebiče? Ano, ale jen ty s certifikátem
Plast je materiálem obsahujícím chemické látky, které se mohou při vysokých teplotách uvolňovat a přenášet do vašich jídel. Při volbě elektrospotřebičů s plastovými částmi byste tedy měli zkontrolovat, zda jsou certifikovány jako bezpečné pro kontakt s potravinami a zda splňují přísné normy pro nepřítomnost škodlivých látek.
Jaké vybrat vhodné náčiní a ostatní doplňky do kuchyně?
Součástí ekologicky vedené kuchyně bývají často materiály, jako je dřevo či silikon. Pokud zvolíte náčiní, jehož součástí bude jeden z těchto materiálů, můžete si být jisti, že vaše jídla budou připravena s ohledem na zdraví.
Dřevo jako čistě přírodní materiál
Dřevěné produkty v podobě prkének na krájení, naběraček či vařeček jsou klasickou a osvědčenou volbou mnoha kuchyní. Jedním z jejich praktických přínosů je, že nepoškrábou povrch vašeho nádobí. To je zejména důležité, pokud používáte nádobí s nepřilnavými povrchy, které mohou být citlivé na poškození.
Dřevěné náčiní je dostatečně měkké, aby nezanechávalo otisky ani po dlouhodobém používání. Další výhodou je to, že nepřenáší škodlivé látky do jídla. Dřevo je netoxický materiál, který se nemísí s potravinami ani při vysokých teplotách. Pokud o něj budete správně pečovat – např. pravidelně dezinfikovat vařečky vyvařením v horké vodě, neboť dřevo nasává mastnotu a chuť pokrmů – můžete jím míchat, nabírat a ochutnávat jídlo, aniž byste museli mít obavy o své zdraví.
Tip! Pro dlouhodobou udržitelnost je vhodné jednou za čas potřít dřevěné produkty olejem, který je vhodný pro styk s potravinami (např. olivový či slunečnicový). Dřevo tak nepopraská a vy budete moci vařit se svým oblíbeným náčiním co nejdéle.
Silikonové nádobí se hodí do každé moderní kuchyně
Silikonové náčiní je moderní volbou, která je navíc odolná vůči vysokým teplotám či zbytkům vůně a chutí připravovaného pokrmu, a lze jej tak používat při vaření, smažení a pečení, aniž by vaše silikonové obracečky, stěrky a lžíce byly při používání poškozeny. Jednou z klíčových charakteristik silikonového náčiní je jeho nepřilnavost. Silikon nepřilne na povrch nádobí, což usnadňuje manipulaci s jídlem a minimalizuje riziko, že by se náčiní přichytávalo a části materiálu se dostávaly do jídla. Tato vlastnost je pak zvláště výhodná při práci s lepkavými surovinami.
inspirujte se dalšími články
17. dubna 2023
Devět nejčastějších otázek a odpovědí o litinovém nádobí
24. února 2023
Jaké nádobí používat na indukci?
03. dubna 2023