Indukční varné desky patří v současnosti k těm vůbec nejoblíbenějším. Jsou populární nejen pro svůj skvělý výkon, rychlost i úsporu energie, ale také pro snadnou údržbu a bezpečnost. Abyste na ní ale mohli vařit, musíte mít to správné indukční nádobí. Jak ho vybrat? Poradíme vám, na co se zaměřit.
Indukční varná deska pracuje na principu elektromagnetické indukce. Fungují na ní tedy jedině ty hrnce a pánve, které mají magneticky vodivé dno, někdy označované jako feromagnetické dno. Když se na indukci umístí vhodné nádobí, vznikne silné magnetické pole a aktivuje se indukční cívka. Ta ohřívá pouze jeho dno, a tak nedochází ke zbytečnému úniku tepla.
I z toho důvodu je vaření na indukci zhruba o 40 % úspornější, než je tomu v případě klasické sklokeramické desky. Indukce navíc dokáže ohřát litr vody stejně rychle jako rychlovarná konvice. Její velkou předností není však jen její rychlost, ale i vysoká bezpečnost. Tím, že se indukční deska ohřívá pouze od dna nádobí, nepřesáhne její teplota nikdy 100 °C. Pokud na ní není postavená pánev nebo hrnec, nepálí, a tak je ideální obzvlášť pro domácnost s malými dětmi.
Indukce je snadná na údržbu
Zvažujete pořízení kvalitní indukční plotýnky? V tom případě je skvělou volbou varná indukční deska Smeg z černé sklokeramiky v retro designu, která má čtyři varné zóny s možností boost, čtyři ovládací otočné knoflíky, dětskou pojistku nebo režim omezené spotřeby elektrické energie.
Správným výběrem to ale nekončí. Aby životnost indukce byla co nejdelší, doporučujeme se o ni pečlivě starat. Protože jsou však indukční desky na údržbu opravdu snadné, vystačíte si s vlhkým hadříkem a trochou saponátu. Nikdy na čištění ovšem nepoužívejte drátěnky, které by ji mohly poškodit, nebo dokonce zničit.
Jaké materiály jsou na indukci vhodné?
Při výběru vyhovujícího nádobí na indukci platí, že jeho dno musí být vždy feromagnetické. To bezpečně poznáte podle symbolu indukční cívky, který naleznete na krabici, případně na dnu nádobí.
U těla pak můžete vybírat z velkého množství materiálů, jako je litina, titan, nerez nebo měď. Každý z nich má ale trošku jiné vlastnosti.
Litina
Nejlepší možností je zvolit nádobí z litiny. Základní materiál pro její výrobu je železo, které je přirozeně feromagnetické, tudíž vhodné právě na indukci. Protože je litina navíc nejlepší vodič tepla, dokáže mnohem lépe akumulovat teplo a zejména intenzivně a rovnoměrně teplo vyzařovat. Díky tomu se pánev nebo hrnec z litiny ohřeje na indukci mnohem rychleji než na klasické plotýnce. Vaření v litině je z toho důvodu také energeticky úsporné.
Litinové pánve se skvěle hodí zejména k opékání velkých plátků masa naprudko, protože se dají rozpálit i bez tuku rovnoměrně a na vysokou teplotu. Vybrat si můžete například značku německého výrobce Woll, který prodává široký výběr nádobí s různou velikostí, tvarem i objemem.
Naopak hrnce z litiny jsou skvělé pro pomalé pečení při nižší teplotě, a to nejen na indukční desce, ale i v troubě. Mezi ověřené výrobce patří značka Staub, která má nejen perfektní vlastnosti, ale také ikonický design.
Nerez
Přestože samotná nerezová ocel přirozeně magnetická není, existuje nerezové nádobí s vícevrstvou konstrukcí, s nímž lze indukci bez problémů používat. Pokud má tedy hrnec nebo pánev sendvičové dno vyrobené z hliníku nebo nějakého jiného vodivého materiálu, bude rovněž vhodné pro použití na indukční desce.
Na stejném principu funguje například nerezové nádobí na indukci Silence PRO od německého výrobce Rösle nebo hrnce a kastroly od značky Zwilling. Funkční pánve a hrnce jsou sice vyrobené z nerezové oceli, díky sendvičovému dnu jsou však vhodné na všechny druhy plotýnek včetně indukce.
Výrobce Zwilling přitom nabízí i další sortiment, například nerezové varné konvice na indukci.
Měď
Měděné nádobí je sice dražší, nabízí ale řadu výhod. Měď je totiž stále zdaleka nejlepší vodič tepla a v tomto ohledu ji zatím žádný jiný materiál nepřekonal. Vaření v měděném nádobí na indukční plotýnce je tak velmi rychlé a úsporné. Rovnoměrně se zahřívá nejen dno, ale také stěny hrnce. Zároveň působí luxusním dojmem, a tak si toto nádobí jeho pyšní majitelé rádi zavěšují nad kuchyňskou linku.
Pokud chcete s takovým náčiním vařit na indukci, můžete vyzkoušet měděné hrnce, rendlíky nebo pánve francouzské značky Mauviel.
Jaké nádobí na indukci nepatří?
Většina výrobců na svých produktech označuje, jestli jsou vhodné pro indukční vaření. Pozor si dejte hlavně na hliníkové sady, nádobí z varného skla nebo keramiky, které na indukci nemusí fungovat. Neplatí to tak ale vždy. Například francouzský výrobce Emile Henry prodává keramické nádobí, které je na indukci vhodné. Vždy se tedy orientujte podle symbolu cívky na nádobí nebo na krabici.
Rádi vám s výběrem pomůžeme
V Potten & Pannen – Staněk je u většiny výrobků uvedeno, zda je s nimi indukční vaření možné. V každém případě se ale můžete vždy obrátit na vyškolený personál v našich prodejnách, kde vám rádi poradí s výběrem a zodpoví všechny dotazy.
Další rady do kuchyně:
02. ledna 2022
Jak vybrat hrnec: Poznejte rozdíl mezi smaltem a litinou
05. ledna 2022
Jak vybrat pánev?
06. ledna 2022
Jak se správně starat o nerezové nádobí Zwilling
26. ledna 2022