Pomerančová bábovka nebo chlebíček jsou ideálním dezertem, který spojuje sladkost s osvěžující chutí citrusů.
Šťavnaté, aromatické a navíc na přípravu snadné zákusky jsou skvělou volbou pro každou příležitost, ať už jde o rodinnou oslavu, odpolední čaj nebo víkendový brunch.
Připravte si tento jednoduchý, ale zároveň lahodný recept a překvapte své blízké dezertem, který je nejen chutný, ale také krásně voní po létu.
Obtížnost: snadná
Doba přípravy: 15 minut
Pečení: 1 hodina
Počet porcí: 6–8 porcí
Ingredience
Těsto:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 šálek cukru
- 4 lžíce medu
- kůra ze 2 pomerančů, jemně nastrouhaná (asi 1/4 šálku)
- 1 šálek změklého másla
- 4 velká vejce
- 1/2 šálku podmáslí
- 1/2 šálku pomerančové šťávy
Pomerančová poleva:
- 1/2 šálku pomerančové marmelády
- 1/4 šálku pomerančové šťávy
Bude se vám hodit při přípravě
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Formu vymažte a vysypte moukou nebo kokosem a odložte stranou.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl
- Na jemném struhadle si na talířek či do misky nastrouhejte kůru ze dvou pomerančů.
- Do mísy kuchyňského robota vyklepněte všechna vejce a přidejte cukr. Šlehejte na vysokou rychlost, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Otáčky robota snižte, přidejte med, vsypte postupně sypkou směs a nastrouhanou kůru a úplně nakonec povolené máslo.
- V odměrce či jiné vhodné nádobě smíchejte podmáslí a pomerančovou šťávu.
- Snižte rychlost šlehání na nízkou, přilijte smíchané podmáslí se šťávou a nechte robot míchat dalších 5 minut.
- Vlijte těsto do připravené vymazané a vysypané formy.
- Pečte cca 60 minut, dokud špejle nevyjde při kontrole z bábovky čistá.
- Vyjměte z trouby a nechejte 10 minut chladnout.
- Vyklopte na mřížku a před podáváním nechte bábovku či chlebíček zcela vystydnout.
Na polevu:
- V malém hrnci smíchejte marmeládu a pomerančovou šťávu, přiveďte k varu, snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud nevznikne hustší sirup.
- Sirup přeceďte do malého džbánku nebo misky.
- Vychladlý dezert přelijte polevou a před podáváním nechte alespoň 10 minut odstát, aby poleva měla čas se vsáknout a ztuhnout.
Nejlepší struhadla na pomerančovou kůru
Další inspirace na sladké letní pečení
15. května 2024
Svěží citrusový chlebíček
11. června 2024
Rybíz v hlavní roli
02. srpna 2023
Malinová galetka s mandlovým prachem a ibiškovou polevou
02. října 2023