Vylaďte své grilování k dokonalosti!

18. května 2023
Vylaďte své grilování k dokonalosti!
Na grilování nejste nikdy sami. Kromě pomocné ruky vašich přátel, rodiny nebo blízkých se můžete spolehnout ještě na němé pomocníky, kteří vaše grilovací dovednosti posunou o laťku výš. Jaké grilovací náčiní by vám doma rozhodně nemělo chybět?

Říká se, že úspěšné grilování závisí na grilovacích schopnostech mistra a grilu samotného. Není to ale úplně pravda. Pokud chcete ušetřit čas, práci a někdy i nervy, je důležitou součástí výbavy také správné grilovací nářadí. Přestože pomůcek na grilování existuje na trhu celá řada, my jsme pro vás vybrali ty, které se vám doma rozhodně neztratí!
 
Vylaďte své grilování k dokonalosti!

Jak na perfektní steak z grilu?

Nejčastější obavou při grilování steaku bývá to, že jej buď nedopečeme, nebo naopak opečeme více, než bychom chtěli. Ať už máte v oblibě rare, medium nebo well done přípravu, díky teplotní sondě na maso si budete vždy jisti, že už je maso hotové přesně podle vašich představ. Teploměr na maso je skvělý pro kontrolu vnitřní teploty masa, což je klíčové právě pro zajištění bezpečného a dokonalého propečení plátku masa ze všech stran. Díky sondě můžete sledovat vnitřní teplotu steaku, aniž byste museli neustále otevírat gril nebo maso propichovat. 

Na trhu existuje několik typů těchto potřeb. Mezi ty nejčastější patří klasická teplotní sonda v podobě kovové špejle, která se zasouvá do masa tak, aby ukázala přesnou teplotu uvnitř plátku. Pořídit si ale můžete i teplotní sondu s digitálním displejem, nebo dokonce i smart teplotní sondu, například tu od značky Weber, která informace o vnitřní i vnější teplotě díky bezdrátovému připojení Bluetooth rovnou odesílá přímo do vašeho chytrého telefonu.

Marinování masa umí zvýraznit chutě

Správně připravená marináda povýší jakékoliv maso, mořské plody i zeleninu na ještě lepší. Díky správnému marinování můžete na základě použitých ingrediencí výslednou chuť nejen zvýraznit, ale správně marinované maso je pak dokonce i křehčí. Ne vždy to ale platí. Pokud si chcete pochutnat na vynikajícím vyzrálém hovězím, na marinování pak raději zapomeňte.

Marinování masa

Jak připravit skvělou marinádu? Dobrá marináda by měla obsahovat tři základní ingredience – olej, koření + bylinky a kyselé složky.

  • Olej je základním nositelem chuti, a proto by neměl chybět v žádné marinádě. K nakládání masa se nejčastěji používá olivový, vystačíte si ale i s řepkovým nebo slunečnicovým.
  • Koření, bylinky a sůl – tady platí, že v jednoduchosti je krása a víc přísad neznamená automaticky lepší marinádu.
  • Kyselé složky, jako je ovocná šťáva, jogurt, ocet nebo víno, napomáhají křehkosti masa a zvýrazní jeho chuť. 

Pokud chcete marinované maso dovést k úplné dokonalosti, doporučujeme ho marinovat ve vakuových sáčcích. Takový postup vám umožní například vakuovací sada Zwilling Fresh & Save, díky které marináda rovnoměrně pronikne do celého kusu masa a výsledná chuť se tím tak ještě zvýrazní. Další výhodou je i to, že vakuum zabraňuje oxidaci masa, což pomáhá udržet chuť a výslednou texturu masa a zároveň prodlužuje dobu jeho skladování.

Jak dlouho marinovat maso? Záleží na konkrétním druhu, protože každý reaguje maličko jinak. Například kuřecí maso stačí naložit do připravené marinády jen na několik hodin, vepřové nechte marinovat minimálně 12 hodin a hovězí klidně i celý den.

Příloha je stejně důležitá jako hlavní chod

Salát: Ke grilovanému masu, rybám nebo mořským plodům je ideální zeleninový salát, který zejména během léta příjemně osvěží. Aby si udržel svou čerstvost a křupavost, je potřeba salátové listy po důkladném mytí zbavit přebytečné vody, aby nezvadly. S tím vám pomůže odstředivka na salát od značky OXO, v jejíž nádobě můžete salát rovnou servírovat. 

Křupavá bageta: Skvělou přílohou ke grilovanému masu je také čerstvá a křupavá bageta. Stačí ji nakrájet na plátky, potřít bylinkovým máslem a dát na pár minut na gril. Pokud si ji chcete sami upéct, postačí vám k tomu forma na pečení tří kusů baget od francouzské manufaktury Emile Henry, která je ideální i pro pekařské začátečníky.

Grilovaná zelenina: Na gril můžete dát také plátky papriky, cukety, lilek, rajčata, cibuli, brambory, batáty nebo kukuřici. Nakrájejte je na větší kousky, aby se lépe grilovaly, případně je můžete i namarinovat. Marináda by ale měla být co nejjednodušší – úplně postačí olivový olej, citronová šťáva, bylinky a koření.

Překvapte mistrovskou pizzou, pečeným kuřetem nebo hamburgerem rovnou z grilu

Věděli jste, že na grilu můžete udělat také výbornou pizzu jako z Itálie? Stačí vám k tomu šikovná grilovací sada, jako je například BBQ pizza set od značky Rösle, jehož součástí je pizza kámen, lopatka a kráječ. Právě pizza kámen rázem promění váš zahradní gril, ať už je plynový, elektrický, nebo na dřevěné uhlí, na profesionální pec na pizzu. Kromě pizzy na něm ale připravíte i chléb, foccaciu, bagetky či housky. Používat jej můžete nejen na grilu, ale i v klasické troubě, kde bude výsledek stejně perfektní.

Pokud chcete ugrilovat celé kuře, i tady existují skvělé grilovací pomůcky, které vám jeho přípravu velmi usnadní. Jedním z nich je například stojan na drůbež , s jehož pomocí nepřijdete ani o kapku šťávy. Navíc do nádoby můžete nalít třeba víno, díky kterému bude kuře křupavé, ale zároveň perfektně šťavnaté a voňavé. Nádobu pod stojanem můžete následně použít i při přípravě nachos nebo nádivky

Na grilované kuře na otočném roštu budete potřebovat také zahradní grilovací špíz z nerezu, například ten od značky Weber plynové grily Genesis II, se kterým ugrilujete nejen kuře, ale i žebírka

A co vám pomůže k dokonalým hamburgerům? Pokud chcete mít stejně velké plátky masa na hamburger, určitě oceníte lis na hamburgery, který maso stlačí do požadovaného tvaru.

Gril jako domácí udírna? Žádný problém!

Také milujete vůni uzeného masa? V tom případě ke grilovacím potřebám zařaďte ještě univerzální udící box od německého výrobce Weber, který je vhodný pro všechny grily. Kouzelná udírna z nerezové oceli dodá lahodnou uzenou chuť jakémukoli grilovanému jídlu. Box je vhodný pro většinu grilů na dřevěné uhlí a plynových grilů série Q 200/2000 a větší. 

Připravte nejlepší omáčky ke grilovanému masu

Bylinková salsa: je skvělým doplňkem k mnoha jídlům, například k tacos, grilovanému masu nebo rybám. Abyste si její přípravu usnadnili, doporučujeme k jejímu zpracování využít mini food processorkterý zvládne nejen bylinkovou salsu, domácí majonézu, ale také další omáčky i dipy. Zároveň dokáže nasekat i syrové ovoce nebo led, takže si s ním vedle skvělého dipu připravíte i chutný koktejl.

marinády na maso

Návod na domácí bylinkovou salsu:

  1. Vyberte si své oblíbené bylinky, můžete použít koriandr, petržel, bazalku, mátu, oregano, tymián nebo jalovec. 
  2. Nasekejte je najemno, aby se uvolnilo jejich aroma. Pokud používáte jalovec, můžete ho rozemlít v hmoždíři.
  3. K bylinkám přidejte jemně nakrájenou cibuli, rajčata, papriku, chilli nebo česnek. Tyto ingredience dodají salse pálivou chuť a texturu. 
  4. Přilijte olej a kyselou složku, například ocet nebo citronovou šťávu. Tato kombinace dodá salse správnou konzistenci. 
  5. Na závěr osolte a opepřete podle chuti a zamíchejte všechny ingredience dohromady.
  6. Nechte salsu odpočinout v lednici po dobu nejméně 30 minut, aby se chutě spojily a uvolnilo se aroma z bylinek.

Domácí majonéza: výroba domácí majonézy je jednoduchá, pokud máte doma tyčový mixér se šlehacím nástavcem. Jedním z takových pomocníků je i šlehací disk pro mixér, který kromě majonézy zvládne připravit i jemné pyré nebo kaši. Aby byla domácí majonéza co nejlepší, použijte kvalitní vajíčka a olej. V případě, že je majonéza příliš řídká, stačí do směsi přidat lžičku horké vody a míchat dále.

Majonéza je rovněž základem pro různé omáčky a dipy, dá se kombinovat s česnekem, lanýžemi, chilli nebo citronem či použít k přípravě remulády, druhu studené omáčky původem z francouzské kuchyně.

Domácí omáčka: povznese chuť jakéhokoliv jídla. Zatímco na kuřecí, vepřové nebo hovězí maso se skvěle hodí omáčky na bázi kečupu, hořčice nebo BBQ, k rybám doporučujeme využít omáčky z citrusů obohacené o bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn. Na zeleninu jsou zase vhodné především omáčky na bázi jogurtu nebo zakysané smetany.

Další tipy ke grilování

Další tipy ke grilování