

Medvedí cesnek
Od ostatních bylinek medvedí cesnek snadno rozeznáte díky ostrým listum a intenzivní cesnekové vuni. Po cesneku také chutná, ale nezpusobí nepríjemný zápach z úst. Nebojte se ho proto pridat do pesta, bylinkových másel, salátu nebo na pecivo.
Vyzkoušet jej mužete také treba pri príprave velikonocní nádivky podle našeho receptu – Velikonocní nádivka se slaninou, kešu a jarními bylinkami.
Pelynek
Saturejka
Saturejku vždy sbírejte drív, než zacne kvést. Pak ji mužete použít zacerstva i usušenou, ale pamatujte, že její chut se uvolnuje až pri tepelné úprave. Pridejte ji k lušteninám nebo k dušenému masu pro zvýraznení chuti.
Využijete i pri príprave oblíbené pizzy. Vyzkoušejte treba na zeleninovou nebo sýrovou pizzu k tradicnímu rozmarýnu pridat i špetku saturejky.
Brutnák

Velké sametové listy brutnáku chutnají trochu jako okurka, a pokud je drobne nasekáte jako korení, mužete je využít práve pro dochucení okurkového salátu, bylinkových tvarohu nebo omácek. A mimochodem, podle lidových tradic má prý brutnák povzbuzující sexuální úcinky.
Kopr
Možná nevíte, že kopr je bylinka, která se skvele hodí také k rybám. Díky jeho jemné chuti vynikne také v zeleninových salátech, v omáckách a dipech. Kopr má údajne uklidnující úcinky a urcite víme, že je velmi snadno stravitelný. Úžasne vonící semínka kopru použijte pri zavarování okurek.
Vyzkoušejte treba Smetanový dip s koprem a orechy, na který nám poslala recept naše zákaznice Tereza.

Rericha
Kolik druhu rerichy znáte? Nejpopulárnejší jsou dva – rericha velkolistá a rericha zahradní s jemnými lístky. Obe mají mírne štiplavou, lehce travnatou chut, ale velkolistá je ješte navíc i trochu kyselá. Rerichu jemne nasekejte a ochutte s ní tvaroh, polévky, saláty a pomazánky.
Pridat ji mužete treba do jarní polévky, na kterou najdete recept na našem blogu.
Kerblík
Máta
Citronová tráva
Citronová tráva má intenzivní citrusovou chut a vuni. Nejcasteji se s ní setkáte v asijské kuchyni. Aby se rozvonela, mela by projít tepelnou úpravou spolu s jídlem, nebo ji povarte samostatne. Nejlépe se hodí k drubeži a k rybám a stále populárnejší je její použití i pro prípravu caje.
Vyzkoušejte treba recept známého britského kuchare Jamieho Olivera na jeho Thajské zelené kari, kde práve citronová tráva hraje hlavní roli.
Šalvej

Nadýchané hebké lístky sbírejte pred rozkvetením. Mají lehce nahorklou chut a hodí se skvele do slaných kolácu z listového testa, k rybám a k masu obecne. Pri ochucování mejte na pameti, že její chut je velmi intenzivní, takže pridávejte postupne a ochutnávejte.
Lehce pikantní chut šalveje mužete vyzkoušet treba v tradicním italském venkovském chlebu – ciabatte. Recept na na ní najdete na našem blogu.