10 bylinek, které provoní vaši kuchyni

04. dubna 2022
10 bylinek, které provoní vaši kuchyni
Bazalku, tymián, rozmarýn nebo petržel určitě dobře znáte a přesně víte, do kterých jídel se jejich chuť hodí. Výběr aromatických bylinek, které si můžete i sami vypěstovat, je však mnohem pestřejší a my vám níže představíme 10 z nich.
10 bylinek, které provoní vaši kuchyni

Medvedí cesnek

Od ostatních bylinek medvedí cesnek snadno rozeznáte díky ostrým listum a intenzivní cesnekové vuni. Po cesneku také chutná, ale nezpusobí nepríjemný zápach z úst. Nebojte se ho proto pridat do pesta, bylinkových másel, salátu nebo na pecivo.

Vyzkoušet jej mužete také treba pri príprave velikonocní nádivky podle našeho receptu – Velikonocní nádivka se slaninou, kešu a jarními bylinkami.

Pelynek

Pelynek dodává jídlum horkou a výraznou chut, a zároven pomáhá k lepšímu trávení tucných jídel. Je tak ideální pro ochucení ruzných druhu mas, jako treba kuzlecího, kachního a samozrejme i veprového.

Saturejka

Saturejku vždy sbírejte drív, než zacne kvést. Pak ji mužete použít zacerstva i usušenou, ale pamatujte, že její chut se uvolnuje až pri tepelné úprave. Pridejte ji k lušteninám nebo k dušenému masu pro zvýraznení chuti.

Využijete i pri príprave oblíbené pizzy. Vyzkoušejte treba na zeleninovou nebo sýrovou pizzu k tradicnímu rozmarýnu pridat i špetku saturejky.

Brutnák

Velké sametové listy brutnáku chutnají trochu jako okurka, a pokud je drobne nasekáte jako korení, mužete je využít práve pro dochucení okurkového salátu, bylinkových tvarohu nebo omácek. A mimochodem, podle lidových tradic má prý brutnák povzbuzující sexuální úcinky.

Kopr

Možná nevíte, že kopr je bylinka, která se skvele hodí také k rybám. Díky jeho jemné chuti vynikne také v zeleninových salátech, v omáckách a dipech. Kopr má údajne uklidnující úcinky a urcite víme, že je velmi snadno stravitelný. Úžasne vonící semínka kopru použijte pri zavarování okurek.

Vyzkoušejte treba Smetanový dip s koprem a orechy, na který nám poslala recept naše zákaznice Tereza.

Rericha

Kolik druhu rerichy znáte? Nejpopulárnejší jsou dva – rericha velkolistá a rericha zahradní s jemnými lístky. Obe mají mírne štiplavou, lehce travnatou chut, ale velkolistá je ješte navíc i trochu kyselá. Rerichu jemne nasekejte a ochutte s ní tvaroh, polévky, saláty a pomazánky.

Pridat ji mužete treba do jarní polévky, na kterou najdete recept na našem blogu. 

Kerblík

Lístky kerblíku poznáte podle jejich nasládlé anýzové vune. Hodí se perfektne do zeleninových pokrmu, k dušenému masu a do salátu. Pochutnáte si na nem v pomazánkách a v bylinkovém másle.

Máta

Mátu lze snadno rozeznat podle typicky intenzivní sveží vune. Je to další bylinka, která by se mela sbírat drív, než vykvete. Krome prípravy tradicního caje ji doporucujeme použít na mátovou omácku, která dokonale ladí s peceným jehnecím.

Citronová tráva

Citronová tráva má intenzivní citrusovou chut a vuni. Nejcasteji se s ní setkáte v asijské kuchyni. Aby se rozvonela, mela by projít tepelnou úpravou spolu s jídlem, nebo ji povarte samostatne. Nejlépe se hodí k drubeži a k rybám a stále populárnejší je její použití i pro prípravu caje. 

Vyzkoušejte treba recept známého britského kuchare Jamieho Olivera na jeho Thajské zelené kari, kde práve citronová tráva hraje hlavní roli.

Šalvej

Nadýchané hebké lístky sbírejte pred rozkvetením. Mají lehce nahorklou chut a hodí se skvele do slaných kolácu z listového testa, k rybám a k masu obecne. Pri ochucování mejte na pameti, že její chut je velmi intenzivní, takže pridávejte postupne a ochutnávejte.

Lehce pikantní chut šalveje mužete vyzkoušet treba v tradicním italském venkovském chlebu – ciabatte. Recept na na ní najdete na našem blogu.

Doporucené a související produkty