Alpský řízek podle Miloše Staňka

19. července 2024
Alpský řízek podle Miloše Staňka

Chalupa jednoho z majitelů Potten & Pannen – Staněk, Miloše Staňka, bývala za 1. republiky vesnickou školou a původní byt školníka je nyní přestavěn na srdce každého domova – kuchyni.

Miloš je nejen skvělý hostitel, ale také výborný kuchař. Během návštěvy se podělil o svůj oblíbený recept na řízek z roštěnce, který poprvé ochutnal kdesi v Alpách. Zjistíte, že stačí pár jednoduchých úprav plátku masa a z obyčejného řízku je jedinečný kulinární zážitek.

Obtížnost: nízká

Doba přípravy: 1 hodina

Počet porcí: 4

Alpský řízek podle Miloše Staňka

Ingredience

Řízek:

  • 4 plátky hovězího roštěnce (každý cca 1,5 cm silný)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 vejce
  • strouhanka 
  • olej na smažení

Příloha:

  • brambory
  • bylinky podle chuti (např. rozmarýn, tymián)
  • pažitka, petrželka a rozpuštěné máslo 

Co se bude hodit při přípravě

Postup

1. Krásný lehce prorostlý roštěnec naporcujete na plátky asi tak centimetr a půl vysoké. Pak každý kousek rozklepete na cca půl centimetru tlustý plátek. 

2. Hovězí plátky potřete třeným česnekem se solí, můžete na ně namlít trošku víc nahrubo pepř a obalíte je v rozšlehaném vajíčku. 

3. Nakonec maso obalíte ve velmi jemně proseté strouhance. Zkuste vzít co nejjemnější cedník! Je to důležité. 

4. Smažíte na lehce rozpáleném oleji dozlatova. 

Miloš Staněk pokračuje : „Jako přílohu k tomu mám rád vařené brambory s různými bylinkami. Dle vaší fantazie. Brambory pak krásně voní. Servírovat můžete s pažitkou nebo petrželkou a rozpuštěným máslem. Já nedávám citron, protože ten změní chuť masa, ale je to individuální. Každopádně se snažte roštěnou osmažit co nejrychleji, aby maso zůstalo šťavnaté. Je to jednoduché rychlé jídlo a nedá se vůbec srovnat s klasickým smaženým vepřovým, a už vůbec ne kuřecím řízkem. “

Strouhanku je třeba přes jemné síto prosát, abyste získali polonézku.

Rada nad zlato: strouhanku na obalení prosijte přes co nejjemnější cedník.

 Aby maso zůstalo pěkně šťavnaté. snažte se plátky osmažit co nejrychleji.

další recepty známých osobností

další recepty známých osobností