Vyzkoušejte originální recept podle Cat & Cook na její oblíbenou tvarohovou bábovku.
Při tvorbě receptu se inspirovala svou maminkou, která jí tuto bábovku v dětství často pekla. Tvarohu je v ní tak akorát, aby si zachovala správnou konzistenci, je krásně nadýchaná a přitom šťavnatá. V kombinaci s vanilkou je to opravdu radost pro chuťové buňky.
Pro zajímavější chuť vyzkoušejte přidat mák, který v kombinaci s vanilkou polaská všechny mlsné jazýčky.
Obtížnost: střední
Příprava: 30 minut
Doba pečení: 60 - 95 minut
Počet porcí: 10
Ingredience
Na 1 bábovkovou formu
- 250 g másla
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru moučka
- 5 vajec
- Semínka z 1 vanilkového lusku
- 12 g prášku do pečiva (1 balení)
- Šťáva z ½ citrónu
- špetka soli
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
- Máslo, tvaroh a vejce vyndejte z lednice a nechte ho dojít do pokojové teploty, minimálně jednu hodinu.
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Nejlépe se rozdělují tak, že vejce rozbijete o sebe – ano, vždy praskne jen jedno. Poté nad miskou na bílky odendáte jednu skořápku a žloutek necháte sklouznout přímo do dlaně. V dlani se žloutek nejdokonaleji oddělí od bílku a zároveň nehrozí proříznutí o ostrou skořápku.
- Formu na bábovku opravdu řádně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Pozor, pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, místo oleje použijte máslo, kterým formu vytřete. Poté postupujte stejně. Mouku smíchejte se solí a kypřícím práškem. Troubu předehřejte na 160 stupňů.
- Máslo mixujte pomocí třecí metly (K – nástavec) alespoň 10 minut ve stolním mixéru, případně ručním šlehačem či vařečkou cca 15 – 20 minut. Máslo se musí krásně rozvonět, zesvětlat a zvětšit svůj objem. Až poté přidejte natřikrát cukr a krátce prošlehejte. Po této době zašlehejte žloutky – pěkně jeden po druhém a malými pauzami. Nyní přidejte tvaroh, vanilku, citrónovou šťávu a přitom zašlehejte na střední stupeň. Až bude tvaroh spojený s těstem, pomocí stěrky či vařečky postupně vmíchávejte prosátou mouku. Nejlépe se vmíchává podebíráváním a nadlehčováním případně pomocí metličky.
- Z bílků a špetky soli ušlehejte vlhký sníh. Nejdříve šlehejte na nižší stupeň a postupně zvyšujte. Nepřežeňte to, abyste ho nevysušili. Do směsi vmíchejte nejdříve 1/3 relativně rychle a poté postupně zbývající 2/3 opatrně, aby se směs krásně provzdušnila.
- Nalijte do bábovkové formy, uhlaďte a vložte do trouby.
- Bábovku pečte ve střední části trouby asi 60 minut – čas je ale pouze orientační, záleží na tvaru vaší formy, troubě atd. Zda je bábovka hotová, poznáte pomocí zapíchnutí špejle do středu. Ta by měla být po vytažení čistá. Nicméně nenechávejte bábovku v troubě zbytečně dlouho, aby se nevysušila. Pokud máte vpichový teploměr, pečte bábovku na vnitřní teplotu 95 stupňů.
- Až bude bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a počkejte 2 – 3 minuty. Poté na otevřenou část položte talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlopte. Nechce zcela vystydnout a až poté krájejte.
další recepty od známých tváří
21. prosince 2021
Obrácený koláč z manga a limetky podle Jamieho Olivera
20. prosince 2021 Zdeněk Pohlreich
Hráškový krém podle Zdeňka Pohlreicha
07. března 2023 Josef Maršálek
Arašídové věnečky podle Josefa Maršálka
01. května 2022