Arašídové věnečky podle Josefa Maršálka

17. ledna 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Arašídové věnečky podle Josefa Maršálka
Vyzkoušejte originální recept od mistra cukráře Josefa Maršálka. Křupavé arašídové věnečky vás překvapí kombinací slaného karamelu a čokoládového tonka ganache. Ať už je budete servírovat jako odpolední moučník ke kávě, či jako dezert po večeři nebo obědě, můžeme zaručit, že ani 20 kusů nebude stačit.

K přípravě doporučujeme použít kuchyňský robot, který vám usnadní přípravu těsta i náplně.

Obtížnost: střední
Příprava: 1 hodina
Doba pečení: 30 minut
Počet porcí: 20
Arašídové věnečky podle Josefa Maršálka

Ingredience

Odpalovaná hmota:

  • 100 g vody
  • 110 g mléka
  • 80 g másla
  • 10 g cukru krupice
  • 3 g soli
  • 165 g hladké mouky
  • 220 g vajec
  • 50 g nahrubo nasekaných arašídů

Slaný karamel:

  • 50 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g smetany ke šlehání
  • 2 g soli
  • 1/2 vanilkového lusku

Šlehaná čokoládová ganache:

  • 750 g smetany ke šlehání
  • 150 g hořké čokolády
  • 20 g medu
  • 5 g želatiny v plátcích
  • 1 tonka fazole


CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ

Postup

Odpalovaná hmota:

  1.  Do hrnce navažte vše, kromě mouky a vajec. Přiveďte směs k varu. Přidejte mouku a míchejte, dokud nemáte kompaktní nelepivé těsto. Sejměte z ohně.
  2.  Připravené těsto dejte do robotu a zhruba minutu nechte promíchávat plochým šlehačem. Do směsi postupně přidejte vejce. Nechte míchat, dokud se vám těsto nespojí s vajíčky. 
  3.  Sáčkem s hvězdicovou trubičkou vytvarujte věnečky. Měly by mít asi asi 6 cm v průměru. 
  4.  Posypte nasekanými arašídy a pocukrujte moučkovým cukrem. 
  5.  Pečte ve vyhřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Během pečení, které bude trvat zhruba 30 minut, neotvírejte troubu. 

Slaný karamel:

  1.  Do hrnce dejte máslo, cukr a sůl a za stálého míchání si připravte světlý karamel. 
  2.  K připravené směsi přidejte vařící smetanu s vyškrabanou vanilkou a dobře provařte. 
  3.  Nechte vychladnout.

Šlehaná čokoládová ganache:

  1.  Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. 
  2.  Polovinu smetany s nastrouhanou tonka fazolí přiveďte k varu a poté přidejte čokoládu. 
  3.  Sejmeme z ohně a přidejte vymačkanou želatinu a med. Tyčovým mixérem následně rozmixujte dohladka. 
  4.  Přidejte zbylou smetanu a ještě krátce promixujte. 
  5.  Směs nechte přes noc uležet v lednici (minimálně 12 hodin).
  6.  V robotu vyšlehejte do pevné konzistence.

Věnečky prořízněte. Na spodní část naneste pomocí zdobícího sáčku karamel. Na karamel nastříkejte ozdobnou špičkou vyšlehanou ganache, přiklopte a můžete servírovat.