Doba přípravy: cca 80 minut včetně pečení
Suroviny odpovídají koláčové formě o průměru 22–24 cm
Ingredience
na základ:
- 100 g hladká mouka
- 70 g cukr krupice
- 70 g máslo
- 10 g voda
- 2 g mletá skořice
- 1 g sůl
- 1 g jedlá soda
náplň:
- 500 g plnotučný tvaroh ve vaničce
- 300 g smetana ke šlehání 33%
- 250 g zakysaná smetana
- 120 g cukr krupice
- 25 g kukuřičný škrob
- 10 g vanilkový cukr
- 4 vejce o velikosti M
Co je to pâté sableé
Jedná se o velmi křehké a jemné těsto, které doslova voní máslem. Podobá se lineckému, ale je v něm více cukru. Cukr dělá těsto jemnější a křehčí, proto se hůř válí.
Postup
1. Nejprve navažte do mísy všechny ingredience na základ, kromě vody a vypracujte drobenku. Poté rychle a krátce zamíchejte studenou vodu a vypracujte těsto.
2. To namačkejte do formy o průměru 22–24 cm, kterou jste předem vyložili papírem na pečení.
3. Těsto několikrát propíchejte vidličkou. Pečte v rozehřáté troubě dozlatova při 160 °C asi 20 min. V těstě přítomný cukr pečením zkaramelizuje a tak mu předá svou příznačnou chuť.
5. Všechny ingredience na nápň vložte buď do stolního mixéru nebo do vyšší nádoby, kde použijete tyčový ponorný mixér a rozmixujte dohladka.
6. Tvarohovou směs šlehejte, dokud není hladká a lesklá, zcela bez kousků. Pak ji nalijte na předem upečený a vychladlý základ, teplotu trouby nastavte na 180 °C a pečte 35–40 minut do zatuhnutí a zezlátnutí.
7. Upečený dort vyndejte z trouby a nechejte dobře vychladnout. Pak jej alespoň na půl hodiny dejte do lednice. Teprve zcela vychlazený dort opatrně uvolněte z formy a naaranžujte na pěkný servírovací talíř.
Další recepty cukráře Josefa Maršálka
28. prosince 2021 Josef Maršálek