Doba přípravy: cca 50 minut + doba na ztuhnutí
Suroviny odpovídají velké koláčové formě o průměru 29,5 cm
Ingredience
na základ:
- 200 g hladká mouka
- 100 g cukr krupice
- 110 g máslo
- 20 g kakao
- 1 g sůl
- 1 g skořice
- 10 g rum
- olej na vymazání formy
pěna:
- 350 g ovocné pyré
- 250 g zakysaná smetana
- 250 g smetana ke šlehání 33%
- 50 g cukr krupice
- 10 g vanilkový cukr
- 120 g bílá čokoláda
- 10 g želatina v plátcích
na limetkové želé:
- 200 g vody
- 40 g šťáva z limetky
- 1 bio limeta
- 40 g cukr krupice
- 10 g vanilkový cukr
- 10 g med
- 3 g agar
na dokončení:
- 300 g čerstvé ovoce ze zahrady
Postup
1. Na pečený základ smíchejte v míse nebo v kuchyňském robotu všechny sypké přísady na těsto a máslo a vytvořte základ pro drobenku.
2. Rum přidejte úplně nakonec a krátce zamíchejte v robotu nebo pokračujte ručním hnětení, dokud nedostanete nestejnoměrně velké kousky.
3. Takto připravenou směs namačkejte do koláčové formy, kterou jsme předem dobře vytřeli olejem. Vyplňte celou formu.
4. Pečte v rozehřáté troubě při 170 °C asi 20–25 minut, do křehka. Nechejte zcela vychladnout.
5. Pak si připravte ovocnou pěnu. Pyré připravíte z čerstvého ovoce, které máte k dispozici tak, že jej rozmixujete pomocí stolního nebo tyčového mixéru. Mělo by chuťově doplňovat čerstvé ovoce, které použijete na dokončení.
6. Želatinu nechejte nabobtnat ve studené vodě.
7. Ovocné pyré, cukr a vanilkový cukr přiveďte k varu, odstavte a do horké směsi přidejte okapanou želatinu. pak vše nalijte na bílou čokoládu a nechejte 2–3 minuty povolit.
8. Přidejte zakysanou smetanu a tyčovým mixérem či stolním blenderem rozmixujeme dohladka.
9. Tuto hmotu dejte do lednice na 10–15 min. krátce vychladnout. Pak do ní opatrně zamíchejte do pevna vyšlehanou šlehačku. Houstnoucí směs nalijte na upečený a zcela vychladlý základ a dejte do lednice ztuhnout.
10. V malém hrnci smíchejte všechny ingredience na limetové želé a přiveďte k varu. Vařte cca 1 minutu.
11. Sundejte z plotýnky, vmíchejte limetkovou šťávu a na závěr pak limetovou kůru.
12. Tuto směs nalijte do malé misky, kterou jste předem vypláchli studenou vodou. Měla by mít výšku asi 1 cm. Nechte v lednici ztuhnout. Pak ji opatrně vyklopte a nakrájejte na svěže zelené kostičky.
13. Zcela na závěr koláč přizdobte ovocem ze zahrady a připravenými kostkami želé a servírujte.
Další recepty cukráře Josefa Maršálka
30. března 2022 Josef Maršálek
Sváteční dort s čerstvým ovocem podle Josefa Maršálka
14. ledna 2022 Josef Maršálek