
Oblíbený dezert vítězky Mastechef 2021 BESKY? Citrónové tartaletky s meringue.
Vyzkoušejte si je připravit podle jejího receptu, ve kterém se snoubí dokonalá harmonie kyselé citronové náplně a sladkého meringue.
Obtížnost: střední
Příprava: 1 hodina (+ 4 hodiny tuhnutí krému)
Doba pečení: 12 min
Počet porcí: cca 5-6 porcí
Vyzkoušejte si je připravit podle jejího receptu, ve kterém se snoubí dokonalá harmonie kyselé citronové náplně a sladkého meringue.
Obtížnost: střední
Příprava: 1 hodina (+ 4 hodiny tuhnutí krému)
Doba pečení: 12 min
Počet porcí: cca 5-6 porcí

Ingredience
Těsto:
- 45 g moučkového cukru
- 100 g hladké mouky
- 30 g mandlové mouky
- 60 g studeného másla
- 30 g vajec
- špetka soli
Náplň:
- 1 a půl plátku želatiny
- 1 vejce
- 40 g cukru krupice
- 70 g šťávy z citronu
- 90 g másla
Meringue:
- 200 g cukr krupice
- 130 g bílků
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ
Postup
Těsto:
- Do mísy od robota dejte všechny sypké suroviny a na malých otáčkách pomocí protínačky promíchejte. Postupně přidávejte na kostky nakrájené studené máslo. Vznikne sypká směs, do které postupně vmíchejte rozšlehané vejce a vymíchejte v jednotné těsto. Je důležité hmotu moc nepřepracovat, protože by se mouka spařila a těsto by praskalo a moc lepilo. Proto s těstem pracujte co nejkratší dobu. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na 1 hodinu.
- Studené těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry. Není to doslova válení, ale spíš roztírání válečkem na tloušťku 3–4 mm. Nyní je důležité pracovat s těstem rychle. Nakrájejte ho na pásky o šířce ráfku, které budou sloužit jako vnitřní obvod formy tartaletky. Pak vykrojte z těsta dno o průměru 8 cm. Z uvedeného množství připravíte asi 5–6 tartaletek. Perforované ráfky poslouží k správné cirkulaci vzduchu, ráfky nevymazávejte. Připravte plech s perforovanou silikonovou podložkou a na něj tartaletky vyskládejte. Vyskládejte nejprve kulaté dno, na něj položte ráfek a na vnitřní obvod vložte pásek. Pokud těsto přebývá, odkrojte ho nožem do rovna. Spojem mezi dnem a páskem se netrapte, spojí se vlastní vahou sám během pečení.
- Tartaletky pečte 12 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 °C. Případné změny v průměru a velikosti tartaletek úměrně mění i čas pečení. Po upečení tartaletky vyndejte z forem a nechte vychladnout.
Náplň:
- Připravte náplň. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě.
- V rendlíku smíchejte metličkou vejce, cukr a šťávu. Pozvolna a za stálého míchaní zahřívejte do momentu, kdy směs začne jemně houstnout. Dejte pozor na připálení a opravdu neustále míchejte – vejce je citlivé na sražení.
- Jakmile je hmota horká, přidejte vymačkanou želatinu a máslo. Vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Krém ihned nalijte do připravených tartaletek a dejte zachladit do lednice do ztuhnutí krému. Trvá to asi 4 hodiny. Na závěr ozdobte čerstvým ovocem a meringue.
Meringue:
- Cukr a bílky spojte v nerezové míse a zahřejte nad vodní lázní na 70 °C. Pak celou směs přendejte do robotu a vyšlehejte do ostrých špiček na maximální výkon, což trvá cca 8 minut. Připraveným meringue zdobte vychlazené tartaletky. Dle preference můžete meringue opálit flambovací pistolí.