Oblíbený dezert vítězky Mastechef 2021 BESKY? Citrónové tartaletky s meringue.
Vyzkoušejte si je připravit podle jejího receptu, ve kterém se snoubí dokonalá harmonie kyselé citronové náplně a sladkého meringue.
Obtížnost: střední
Příprava: 1 hodina (+ 4 hodiny tuhnutí krému)
Doba pečení: 12 min
Počet porcí: cca 5-6 porcí
Vyzkoušejte si je připravit podle jejího receptu, ve kterém se snoubí dokonalá harmonie kyselé citronové náplně a sladkého meringue.
Obtížnost: střední
Příprava: 1 hodina (+ 4 hodiny tuhnutí krému)
Doba pečení: 12 min
Počet porcí: cca 5-6 porcí
Ingredience
Těsto:
- 45 g moučkového cukru
- 100 g hladké mouky
- 30 g mandlové mouky
- 60 g studeného másla
- 30 g vajec
- špetka soli
Náplň:
- 1 a půl plátku želatiny
- 1 vejce
- 40 g cukru krupice
- 70 g šťávy z citronu
- 90 g másla
Meringue:
- 200 g cukr krupice
- 130 g bílků
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ
Postup
Těsto:
- Do mísy od robota dejte všechny sypké suroviny a na malých otáčkách pomocí protínačky promíchejte. Postupně přidávejte na kostky nakrájené studené máslo. Vznikne sypká směs, do které postupně vmíchejte rozšlehané vejce a vymíchejte v jednotné těsto. Je důležité hmotu moc nepřepracovat, protože by se mouka spařila a těsto by praskalo a moc lepilo. Proto s těstem pracujte co nejkratší dobu. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na 1 hodinu.
- Studené těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry. Není to doslova válení, ale spíš roztírání válečkem na tloušťku 3–4 mm. Nyní je důležité pracovat s těstem rychle. Nakrájejte ho na pásky o šířce ráfku, které budou sloužit jako vnitřní obvod formy tartaletky. Pak vykrojte z těsta dno o průměru 8 cm. Z uvedeného množství připravíte asi 5–6 tartaletek. Perforované ráfky poslouží k správné cirkulaci vzduchu, ráfky nevymazávejte. Připravte plech s perforovanou silikonovou podložkou a na něj tartaletky vyskládejte. Vyskládejte nejprve kulaté dno, na něj položte ráfek a na vnitřní obvod vložte pásek. Pokud těsto přebývá, odkrojte ho nožem do rovna. Spojem mezi dnem a páskem se netrapte, spojí se vlastní vahou sám během pečení.
- Tartaletky pečte 12 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 160 °C. Případné změny v průměru a velikosti tartaletek úměrně mění i čas pečení. Po upečení tartaletky vyndejte z forem a nechte vychladnout.
Náplň:
- Připravte náplň. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě.
- V rendlíku smíchejte metličkou vejce, cukr a šťávu. Pozvolna a za stálého míchaní zahřívejte do momentu, kdy směs začne jemně houstnout. Dejte pozor na připálení a opravdu neustále míchejte – vejce je citlivé na sražení.
- Jakmile je hmota horká, přidejte vymačkanou želatinu a máslo. Vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Krém ihned nalijte do připravených tartaletek a dejte zachladit do lednice do ztuhnutí krému. Trvá to asi 4 hodiny. Na závěr ozdobte čerstvým ovocem a meringue.
Meringue:
- Cukr a bílky spojte v nerezové míse a zahřejte nad vodní lázní na 70 °C. Pak celou směs přendejte do robotu a vyšlehejte do ostrých špiček na maximální výkon, což trvá cca 8 minut. Připraveným meringue zdobte vychlazené tartaletky. Dle preference můžete meringue opálit flambovací pistolí.
Další recepty známých osobností
24. července 2023
Pětiminutový ovocný koláč podle Dvou tátů
07. března 2023 Josef Maršálek
Arašídové věnečky podle Josefa Maršálka
17. dubna 2023
Tvarohová bábovka podle Cat & Cook
19. června 2023