Vlašský salát podle rodinného receptu podle manželů Linkových

19. června 2023
Vlašský salát podle rodinného receptu podle manželů Linkových
Vlašský salát podle manželů Anny a Rudy Linkových. Na vymyšlení tohoto pokrmu má zásluhu Rudyho dědeček – pražský lahůdkář Alois Linka. Jeho původní receptura sestávala z jablek, sledě, konzervovaného hrášku a mrkve, pražské šunky od kosti, kyselé okurky, majonézy a soli a pepře.

Název „vlašský salát“ se překládá jako „italský salát“ („vlašský“ je staré české slovo pro „italský“). Na tomto receptu však není absolutně nic italského. V roce 1948 dědečkovi komunisté nevzali jen obchod, nýbrž i recepturu na vlašský salát. Ale šunku nahradili proletářštějším levným salámem, vypustili ryby a jablka, přidali vařené brambory a utopili ho v množství průmyslové majonézy.
Pokud vyzkoušíte původní recept, budete překvapeni, jaký je to obrovský rozdíl.

Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 4
 
Vlašský salát podle rodinného receptu podle manželů Linkových

Ingredience

  • 200 g kvalitní šunky od kosti
  • 1 velká cibule
  • 3 filety ze sledě
  • 1 jablko
  • 4–5 nakládaných okurek sladkokyselé chuti
  • 1 malá plechovka hrášku
  • 1 malá plechovka mrkve
  • ½ dl majonézy
  • 1,5 dl šlehačky

Zálivka:

  • 1 lžička octa
  • 4–5 kapek worcestrové omáčky
  • špetka soli a pepře

CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ

1. Šunku nakrájejte na drobné plátky, jablka a okurky na malé kousky.

2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.

3. Sledě opláchněte a nakrájejte na malé kousky.

4. Všechny suroviny vložte do velké salátové mísy.

5. Ve středně velké misce smíchejte ocet, sůl, pepř a worcestrovou omáčku. Tuto směs pečlivě vmíchejte do salátu. V případě potřeby přisypte trochu cukru.

6. Přidejte majonézu a šlehačku. 

Hotový salát přikryjte a nechte v lednici odpočívat alespoň dvě hodiny.