Název „vlašský salát“ se překládá jako „italský salát“ („vlašský“ je staré české slovo pro „italský“). Na tomto receptu však není absolutně nic italského. V roce 1948 dědečkovi komunisté nevzali jen obchod, nýbrž i recepturu na vlašský salát. Ale šunku nahradili proletářštějším levným salámem, vypustili ryby a jablka, přidali vařené brambory a utopili ho v množství průmyslové majonézy.
Pokud vyzkoušíte původní recept, budete překvapeni, jaký je to obrovský rozdíl.
Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 4
Ingredience
- 200 g kvalitní šunky od kosti
- 1 velká cibule
- 3 filety ze sledě
- 1 jablko
- 4–5 nakládaných okurek sladkokyselé chuti
- 1 malá plechovka hrášku
- 1 malá plechovka mrkve
- ½ dl majonézy
- 1,5 dl šlehačky
Zálivka:
- 1 lžička octa
- 4–5 kapek worcestrové omáčky
- špetka soli a pepře
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
1. Šunku nakrájejte na drobné plátky, jablka a okurky na malé kousky.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
3. Sledě opláchněte a nakrájejte na malé kousky.
4. Všechny suroviny vložte do velké salátové mísy.
5. Ve středně velké misce smíchejte ocet, sůl, pepř a worcestrovou omáčku. Tuto směs pečlivě vmíchejte do salátu. V případě potřeby přisypte trochu cukru.
6. Přidejte majonézu a šlehačku.
Hotový salát přikryjte a nechte v lednici odpočívat alespoň dvě hodiny.
Další inspirace na chuťovky
21. prosince 2021
Salát s hruškou, gorgonzolou a karamelizovanými vlašskými ořechy
27. ledna 2022
Smetanový dip s koprem a ořechy
11. května 2022