Podzimní bábovka z červené řepy s citronovou polevou

06. října 2023
Podzimní bábovka z červené řepy s citronovou polevou

Červená řepa je vysoce univerzální, neprávem tak trochu opomíjenou zeleninou. Je vynikající nejen pečená (jen se solí a olivovým olejem) či nakládaná, ale také zasyrova, třeba nastrouhaná do tvarohu nebo se zakysanou smetanou jako dip. Chceme vám postupně představit několik zajímavých tipů, jak s ní naložit. Pokud se s řepou ještě nekamarádíte, třeba zrovna s námi začnete...

Věděli jste, že je docela dobře možné použít ji i pro přípravu bábovky? Řepa je přirozeně sladká, takže ani nebudete potřebovat příliš cukru a bábovka je na řezu navíc efektně obarvená do červena. Tuto skutečnost můžete využít i při pečení strašidelných dortů na Halloween anebo také láskyplných sladkostí na svatého Valentína.

Doba přípravy: 65 minut, z toho 45 minut pečení
Počet porcí: nižší bábovková forma, objem 1,4- 2,1 l

Podzimní bábovka z červené řepy s citronovou polevou

Ingredience

na bábovku:

  • 200 g červená řepa
  • 250 g polohrubá mouka
  • 150 ml kefír nebo podmáslí
  • 100 ml olivový olej
  • 100 g světlý rafinovaný třtinový cukr
  • 80 g tmavý nerafinovaný třtinový cukr
  • 2 vejce
  • 2 čaj. lžičky prášek do pečiva
  • 2 čaj. lžičky bílý vinný ocet
  • 1 čaj. lžička kakao holandského typu
  • 1/2 čaj. lžičky vanilkový prášek (1 lžička vanilkový extrakt)

na polevu a dozdobení:

  • 100 g plnotučný tvaroh nebo zakysaná smetana (ricotta, mascarpone)
  • 50 g cukr moučka
  • 1 střední citron na šťávu
  • trochu mléka
  • hrst borůvek (ostružin, malin) – nemusí být

Jak vyzrát na řepu?

Co se bude určitě hodit

Postup

1. Řepu škrabkou oloupejte, každou nakrájejte na čtvrtiny a ty pak na středně hrubém struhadle nastrouhejte.

2. Pomocí robota nebo ručního šlehače  nejprve vyšlehejte všechny tekuté ingredience, kromě octa,  s cukrem do pěny. 

3. Pak přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a vanilkový prášek a znovu šlehejte, dokud se vše nespojí.

4. Následně do směsi vsypte nastrouhanou řepu a promíchávejte tak dlouho, dokud nebude mít konzistentní červenou barvu.

5. Úplně na konec přilijte ocet a pak ještě několika otáčkami promíchejte.

6. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a vložte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte cca 40 minut, špejlí vyzkoušejte, je-li bábovka hotová. Bude-li špejle suchá, vyjměte z trouby a na mřížce nechte ve formě vychladnout, pak vyklopte.

7. V mezičase si připravte polevu. Nejprve vyšlehejte tvaroh nebo čerstvý sýr s cukrem. Pokud chcete použít zakysanou smetanu, nechejte ji nejprve v jemném sítu vykapat. Do vyšlehaného tvarohu přilijte citronovou šťávu a znovu šlehejte. Konzistence by měla být lehce tekutá. Pokud není, přidávejte po lžičkách mléko tak dlouho, až bude.

8. Polevu na bábovku aplikujte až bude zcela vychladlá pomocí lžíce nebo cukrářského štětce, podle toho, jakého efektu chcete dosáhnout.Případně  dozdobte ovocem, jemně pocukrujte a můžete servírovat.

V čem ji upéct?