Bombardino - sladký život ve sklenici

22. ledna 2023
Bombardino - sladký život ve sklenici

La dolce vita, říkají Italové o svém životním stylu. Dolce znamená sladký, a tak není divu, že jednoho dne přišlo na svět Bombardino. Slavný alkoholický nápoj se šlehačkovou čepicí v roce 2022 oslavil své 50. narozeniny.

Bombardino - sladký život ve sklenici

Proč název bombardino?

Tento po čertech dobrý a stejně tak sladký horký mok je populární především mezi lyžaři. S oblibou si jej dopřávají na alpských sjezdovkách, aby se zahřáli, uvolnili a doplnili energii. Ostatně, poblíž jedné z nich dokonce vznikl. Přesněji v oblasti v Lombardie, když se prý šéfovi tamních vleků zželelo promrzlých instruktorů. Šikovný a nadšený barista Erich tedy na jeho popud prohřál dva druhy alkoholu a bylo to. Na smetanu prý došlo až později.

Jméno dal údajně nápoji jeden z lyžařů. Po ochutnání nadšeně vykřikl: „Accidenti! È una bombarda!“, a tím jej doslova pokřtil, protože jinak, než Bombardino už mu dnes nikdo neřekne. Jeho skvělá pověst velice záhy překročila italské hranice a tekutá dobrota začala dobývat svět.

Bombardino po česku

Nemusíte hned balit kufry ani lyže, skvělý mok si připravíte doma, a to velice snadno. Možná vám po Vánocích ještě zbyla trocha domácího vaječňáku, kterému to bude slušet i v Bombardinu. Ale jestli chcete dosáhnout té správné, zářivě sluníčkové barvy, sáhněte raději po likéru z obchodu.

Ingredience

  • 80 ml hustého vaječného koňaku
  • 40 ml brandy (nebo whisky)
  • 40 ml plnotučného mléka
  • nejméně 33% smetana

Postup

  1. Ze smetany vyšlehejte hustou šlehačku.
  2. Whisky, mléko a koňak společně v rendlíku prohřejte na teplotu 80 stupňů. Nevařte!
  3. Nalijte do sklenice a dozdobte poctivou porcí šlehačky.

Tipy

  • Horké Bombardino servírujte na podšálku a nejlépe v průhledné sklenici, aby vynikla jeho krásná barva. Nezapomeňte na lžičku, kterou pak šlehačku vyberete.

skleněný hrnek Artesano Villeroy & Boch na horké i studené nápoje


  • V obchodech si můžete pořídit vaječný likér s mnoha příchutěmi jako je například káva nebo kakao. 
  • Pokud jste příznivci pistáciových oříšků, můžete zakoupit i tuto variantu nápoje a dozdobit ho pařížskou šlehačkou místo té klasické. 

  • Na závěr můžete šlehačku jemně posypat kakaem nebo strouhanou čokoládou.

Další inspirace na horké nápoje

Další inspirace na horké nápoje

Související a doporučené produkty