Richard Bielik je inovativní a kreativní šéfkuchař, který se s námi podělil o svůj oblíbený recept na kachní prsa se zeleninou a demi-glace omáčkou. S tímto receptem připravíte luxusní pokrm ideální pro slavnostní příležitosti.
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 90 - 120 minut + 6 hodin demi glace (doporučujeme připravit den předem)
Počet porcí: 2
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 90 - 120 minut + 6 hodin demi glace (doporučujeme připravit den předem)
Počet porcí: 2
Ingredience
Kachní prso s vnitřnostmi
- 2 kachní prsa
- 1 kachní srdce
- 1 kachní játra
- 70 g másla
- 1 stroužek česneku, rozmačkaný dlaní
- pár stonků tymiánu
- sůl a pepř podle chuti
Švestkové pyré
- 300 g švestek
- 20 g cukru
Restovaná kapusta
- 4–5 listů kapusty
- 1–2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- sůl a pepř podle chuti
Konfitované brambory
- 200 g malých brambor, rozpůlených
- 100 g malých cibulek, celých nebo rozpůlených
- 150 g másla
- 1–2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 stroužek česneku, rozmačkaný
- pár stonků tymiánu
- trocha vody na podlití
- sůl a pepř podle chuti
Kachní demi-glace
- kachní kosti na vývar
- 1 mrkev, nakrájená
- 1 řapík celeru, nakrájený
- 1 cibule, nakrájená
- pár stonků tymiánu a dalších bylinek (např. rozmarýn, bobkový list)
- 100 ml červeného vína
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- ořez z kachny (např. kůže nebo malé kousky masa na dochucení)
- sůl a pepř podle chuti
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
Kachní prso s vnitřnostmi
- Na pánvi restujte kachní prsa kůží dolů dozlatova, poté otočte a restujte dalších 7 minut.
- Přidejte kachní srdce a restujte s prsy poslední 3 minuty.
- Nakonec přidejte játra a restujte 30 sekund z každé strany.
- Přidejte máslo, česnek a tymián, přelijte maso a vnitřnosti rozpuštěným máslem.
- Nechte odpočívat na teplém místě nebo v troubě nastavené na 50 °C po dobu 10 minut.
Konfitované brambory a cibulky
- Brambory rozpulte a restujte dozlatova na oleji nebo sádle.
- Přidejte cibulky a restujte také dozlatova.
- Přidejte rozmačkaný česnek, tymián a máslo, nechte máslo roztopit a promíchejte.
- Podlijte trochou vody, zakryjte a vařte do změknutí.
Restovaná kapusta
- Kapustu rozeberte na listy.
- Na pánvi rozehřejte olej a restujte listy prudce dozlatova.
- Osolte a opepřete, poté přidejte máslo a dokončete restování do měkka.
Švestkové pyré
- Švestky odpeckujte a zasypte cukrem.
- Restujte, dokud švestky nepustí vodu a směs nezhoustne.
- Rozmixujte na hladké pyré.
Kachní demi - glace
- Připravte si kachní vývar z opečených kostí, mrkve, celeru, cibule a bylinek. Vařte na mírném ohni cca 6 hodin.
- Vývar scedíme a zredukujeme na polovinu.
- Na pánvi osmahněte šalotku dozlatova, přidejte ořez z kachny, podlijte vínem a zredukujte na sirup.
- Přidejte vývar a dále redukujte do konzistence omáčky.
Recepty dalších známých osobností
13. srpna 2024
Carpaccio z hřebenatek podle Marka Pavaly
14. června 2024
Pho polévka podle Filipa Sajlera
07. února 2024
Hovězí s cajunským kořením podle Pavla Maurera
05. dubna 2024