Kachní prso s vnitřnostmi, švestkové pyré a konfitované brambory podle Richarda Bielika

05. listopadu 2024
Kachní prso s vnitřnostmi, švestkové pyré a konfitované brambory podle Richarda Bielika
Richard Bielik je inovativní a kreativní šéfkuchař, který se s námi podělil o svůj oblíbený recept na kachní prsa se zeleninou a demi-glace omáčkou. S tímto receptem připravíte luxusní pokrm ideální pro slavnostní příležitosti.

Obtížnost: střední
Doba přípravy: 90 - 120 minut + 6 hodin demi glace (doporučujeme připravit den předem)
Počet porcí: 2
Kachní prso s vnitřnostmi, švestkové pyré a konfitované brambory podle Richarda Bielika

Ingredience

Kachní prso s vnitřnostmi

  • 2 kachní prsa
  • 1 kachní srdce
  • 1 kachní játra
  • 70 g másla
  • 1 stroužek česneku,  rozmačkaný dlaní
  • pár stonků tymiánu
  • sůl a pepř podle chuti

Švestkové pyré

  • 300 g švestek
  • 20 g cukru

Restovaná kapusta

  • 4–5 listů kapusty
  • 1–2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl a pepř podle chuti

Konfitované brambory 

  • 200 g malých brambor, rozpůlených
  • 100 g malých cibulek, celých nebo rozpůlených
  • 150 g másla
  • 1–2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 stroužek česneku, rozmačkaný
  • pár stonků tymiánu
  • trocha vody na podlití
  • sůl a pepř podle chuti

Kachní demi-glace

  • kachní kosti na vývar
  • 1 mrkev, nakrájená
  • 1 řapík celeru, nakrájený
  • 1 cibule, nakrájená
  • pár stonků tymiánu a dalších bylinek (např. rozmarýn, bobkový list)
  • 100 ml červeného vína
  • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
  • ořez z kachny (např. kůže nebo malé kousky masa na dochucení)
  • sůl a pepř podle chuti

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

Kachní prso s vnitřnostmi

  1. Na pánvi restujte kachní prsa kůží dolů dozlatova, poté otočte a restujte dalších 7 minut.
  2. Přidejte kachní srdce a restujte s prsy poslední 3 minuty.
  3. Nakonec přidejte játra a restujte 30 sekund z každé strany.
  4. Přidejte máslo, česnek a tymián, přelijte maso a vnitřnosti rozpuštěným máslem.
  5. Nechte odpočívat na teplém místě nebo v troubě nastavené na 50 °C po dobu 10 minut.

Konfitované brambory a cibulky

  1.  Brambory rozpulte a restujte dozlatova na oleji nebo sádle.
  2. Přidejte cibulky a restujte také dozlatova.
  3. Přidejte rozmačkaný česnek, tymián a máslo, nechte máslo roztopit a promíchejte.
  4. Podlijte trochou vody, zakryjte a vařte do změknutí.

Restovaná kapusta

  1. Kapustu rozeberte na listy.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a restujte listy prudce dozlatova.
  3. Osolte a opepřete, poté přidejte máslo a dokončete restování do měkka.

Švestkové pyré

  1. Švestky odpeckujte a zasypte cukrem.
  2. Restujte, dokud švestky nepustí vodu a směs nezhoustne.
  3. Rozmixujte na hladké pyré.

Kachní demi - glace

  1. Připravte si kachní vývar z opečených kostí, mrkve, celeru, cibule a bylinek. Vařte na mírném ohni cca 6 hodin.
  2. Vývar scedíme a zredukujeme na polovinu.
  3. Na pánvi osmahněte šalotku dozlatova, přidejte ořez z kachny, podlijte vínem a zredukujte na sirup.
  4. Přidejte vývar a dále redukujte do konzistence omáčky.

Konfitované brambory v másle s česnekem, tymiánem a baby cibulkou.

Jakmile máte vše hotovo, kachní prsa ostrým nožem nakrájejte, přidejte pyré s bramborami, zalijte omáčkou a můžete servírovat.

Recepty dalších známých osobností

Recepty dalších známých osobností