Poke bowl s marinovaným lososem podle Olgy Trčkové

22. dubna 2024
Poke bowl s marinovaným lososem podle Olgy Trčkové
Připravte si oblíbený pokrm známé galeristky Olgy Trčkové. Není divu, že si oblíbila zrovna tuto havajskou lahůdku. Poke bowl totiž přímo vybízí k experimentování. 

Základ této barevné misky se skládá z ochucené rýže a pak už je jen na kuchaři, jaké gastronomické umělecké dílo vytvoří. Vyzkoušejte různou kombinaci chutí, barev i textur surovin a dopřejte si opravdovou symfonii chutí v jednom soustu. 

Obtížnost: jednoduché
Příprava: 20 minut
Počet porcí: 1
Poke bowl s marinovaným lososem podle Olgy Trčkové

Ingredience

  • 120 g sushi rýže
  • 1 lžíce rýžový ocet
  • 2 lžíce sójová omáčka
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 300 g čerstvého lososa
  • 1 okurka (menší)
  • 6 ks ředkvičky
  • 140 g čerstvých fava fazolek nebo hrášku
  •  ½  avokádo
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 limetka
  • sůl

Postup

1. Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu doměkka. Obvykle to trvá 15–20 minut. Jakmile je rýže hotová (trochu lepkavá), přidejte rýžový ocet a špetku soli, zamíchejte a nechte zcela vychladnout.

2. Mezitím namarinujte lososa. V misce smíchejte sójovou omáčku a sezamový olej. Z lososa odstraňte kůži, nakrájejte ho asi na 1,5cm kostky a vložte je do připravené marinády. Misku zakryjte a uložte do lednice.

3. Okurku omyjte a škrabkou ji nastrouhejte na dlouhé plátky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, fazolky vyloupejte. Avokádo zbavte slupky i pecky a nakrájejte na plátky.

4. Na dno misky dejte rýži, na ni položte kostky lososa a obložte ho fazolkami, okurkou, ředkvičkami a avokádem. Posypte sezamovými semínky a lístky koriandru a podávejte s limetkou.