Zvítězil totiž v soutěži Kuchař roku 2022–2023! Kromě toho je členem národního kulinářského týmu, je majitelem a šéfkuchařem restaurace Farma ve Vrchlabí a pořádá kurzy v rámci Gourmet Academy.
Ono toho bude ještě mnohem víc, ale na úvod by to myslím stačilo. Je prostě zcela zřejmé, že Lukáš Čížek miluje vaření a gastro svět jako málokdo!
Vítejte u něj doma.
Kuchyň dělá člověka
Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen –Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.
Proto vás každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.
Kde momentálně bydlí a s kým?
Mám menší byt hned vedle své vrchlabské restaurace Farma, kde většinou jen přespím, když máme s přítelkyní hodně práce. A jinak bydlíme ve Studenci ve velkém rodinném baráku u přítelkyně.
Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Ano máme pejska Eddieho, je to naše „mimino“.
Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?
No převážně teď trávím hodně času v práci a při dalších kuchařských aktivitách, jako je národní tým, kurzy a gastro akce. Takže když jsem doma, relax, pohoda, klid, pejsek, občas pěkný film a vínečko. Doma mám vše potřebné.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?
Ano a pak hned vana.
Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?
Samozřejmě kvalitního nádobí a náčiní, se kterým vše připravuji.
Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.
Nože, pinzeta, talíře a kvalitní nádobí!
Jaká ingredience vám nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
Cibule, dobré koření, máslo a olivový olej.
Co jste naposledy uvařil?
Dýňovou polévku a krevety v tempuře.
Nejspíš se považujete za dobrého kuchaře, když jste vyhrál titul kuchaře roku 2022–2023. Je něco, co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?
Pořád je co zlepšovat a učit se. Ano, vyhrál jsem naši nejprestižnější soutěž v ČR, jsem za to nesmírně rád a moc si toho vážím. Uvařil bych na předkrm paštiku z Foie Gras. Hlavní chod hovězí svíčkovou Wellington a dezert třeba pomerančové Crème Brûlée.
Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?
Mám rád spousty hudebních žánrů jako rock, pop, rap a někdy vážnou hudbu.
Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Česká, francouzská a asijská.
Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?
Mám rád klasiku české gastronomie, dobré steaky, ryby a polévky na všechny úpravy. Rád se proto podělím o recept na vepřovou panenku se sezónní zeleninou a hráškový krém se slaninovou pěnou.
Preferujete sladké nebo slané?
Ráno sladké k snídani a pak slané.
Hranolky nebo salát?
Salát.
Kávu nebo čaj?
Ráno čaj k snídani, v práci kafe a večer zase čaj.
Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:
Paul Bocuse.
Moje profesní oblečení.
Schody do gastro nebe a můj pohár a medaile.
Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?
Někdy jen klid a romantika ve dvou s přítelkyní a pak pěkná oslava nebo vaření u velkého stolu či grilu.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Ano, na Vánoce.
Patří k jídlu neodmyslitelně i pití? Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?
Dobrá domácí limonáda a pak samozřejmě víno napárované k pokrmu a také pivo ke kachně.
Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevil v poslední době?
Thermomix.
Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Multifunkční trouba, co má sondu na pečení masa v celku a umí i páru.