Kuchyň dělá člověka: Lukáš Čížek

18. května 2023
Kuchyň dělá člověka: Lukáš Čížek
Nový díl seriálu Kuchyň dělá člověka zavítal na sever naší republiky, do Studence nedaleko Vrchlabí. Se svou milou zde žije aktuálně nejlepší kuchař České republiky – Lukáš Čížek.

Zvítězil totiž v soutěži Kuchař roku 2022–2023! Kromě toho je členem národního kulinářského týmu, je majitelem a šéfkuchařem restaurace Farma ve Vrchlabí a pořádá kurzy v rámci Gourmet Academy.
Ono toho bude ještě mnohem víc, ale na úvod by to myslím stačilo. Je prostě zcela zřejmé, že Lukáš Čížek miluje vaření a gastro svět jako málokdo!

Vítejte u něj doma. 
Kuchyň dělá člověka: Lukáš Čížek

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen –Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.

Proto vás  každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.

Kde momentálně bydlí a s kým?

Mám menší byt hned vedle své vrchlabské restaurace Farma, kde většinou jen přespím, když máme s přítelkyní hodně práce. A jinak bydlíme ve Studenci ve velkém rodinném baráku u přítelkyně.

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi? 

Ano máme pejska Eddieho, je to naše „mimino“.

Náš miláček pes Eddie.

Příchod z práce a má firemní kšiltovka.

Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?

No převážně teď trávím hodně času v práci a při dalších kuchařských aktivitách, jako je národní tým, kurzy a gastro akce. Takže když jsem doma, relax, pohoda, klid, pejsek, občas pěkný film a vínečko. Doma mám vše potřebné.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?

Ano a pak hned vana. 

Už je jaro a čerstvé ovoce na stole nesmí chybět.

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?

Samozřejmě kvalitního nádobí a náčiní, se kterým vše připravuji.  

 Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.

Nože, pinzeta, talíře a kvalitní nádobí! 

Dokončení slaninové pěny tyčovým mixérem.

Mixování hráškového krému a moje oblíbené stroje.

Jaká ingredience vám nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?

Cibule, dobré koření, máslo a olivový olej. 

Co jste naposledy uvařil?

Dýňovou polévku a krevety v tempuře. 

Nejspíš se považujete za dobrého kuchaře, když jste vyhrál titul kuchaře roku 2022–2023. Je něco, co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Pořád je co zlepšovat a učit se. Ano, vyhrál jsem naši nejprestižnější soutěž v ČR, jsem za to nesmírně rád a moc si toho vážím. Uvařil bych na předkrm paštiku z Foie Gras. Hlavní chod hovězí svíčkovou Wellington a dezert třeba pomerančové Crème Brûlée.

Moje největší záliba po gastronomii je rybaření.

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření? 

Mám rád spousty hudebních žánrů jako rock, pop, rap a někdy vážnou hudbu. 

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?

Česká, francouzská a asijská. 

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři? 

Mám rád klasiku české gastronomie, dobré steaky, ryby a polévky na všechny úpravy. Rád se proto podělím o recept na vepřovou panenku se sezónní zeleninou a hráškový krém se slaninovou pěnou.

Preferujete sladké nebo slané?

Ráno sladké k snídani a pak slané. 

Hranolky nebo salát?

Salát.

Kávu nebo čaj?

Ráno čaj k snídani, v práci kafe a večer zase čaj.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

Paul Bocuse.

Moje profesní oblečení.

Schody do gastro nebe a můj pohár a medaile.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Někdy jen klid a romantika ve dvou s přítelkyní a pak pěkná oslava nebo vaření u velkého stolu či grilu. 

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?

Ano, na Vánoce.

Patří k jídlu neodmyslitelně i pití? Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?

Dobrá domácí limonáda a pak samozřejmě víno napárované k pokrmu a také pivo ke kachně.

Samozřejmě nechybí tekutá inspirace a hlavně když přijede návštěva.

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevil v poslední době?

Thermomix. 

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Multifunkční trouba, co má sondu na pečení masa v celku a umí i páru. 

Galerie

bez čeho se Lukáš ve své kuchyni neobjede