Vyzkoušejte si recept na pečenou vepřovou panenku podle Kuchaře roku 2022 - Lukáše Čížka. S tímto talentovaným mladým kuchařem se můžete potkat ve Vrchlabí v restauraci Farma nebo v naší škole vaření Gourmet Academy, kde vede oblíbené kurzy pro děti i dospělé.
Na přílohu použíjte sezónní zeleninu. Díky tomu docílíte čerstvosti surovin a lahodné chuti. Zelenina totiž nejlépe chutná v době její sklizně. Na jaře zvolte kombinaci chřestu a ředkviček a v létě zelené fazolky a cuketu.
Obtížnost: středně těžká
Příprava: 1 hodina
Počet porcí: cca 4 porce
Na přílohu použíjte sezónní zeleninu. Díky tomu docílíte čerstvosti surovin a lahodné chuti. Zelenina totiž nejlépe chutná v době její sklizně. Na jaře zvolte kombinaci chřestu a ředkviček a v létě zelené fazolky a cuketu.
Obtížnost: středně těžká
Příprava: 1 hodina
Počet porcí: cca 4 porce
Ingredience
Maso a zelenina:
- 750 g vepřová panenka
- 100 g máslo
- 100 g mrkev
- 100 g chřest
- 100 g ředkvičky
- sůl, pepř
- kmín
Na gratin:
- 500 g brambory
- 250 g smetana 33%
- 3 ks vejce
- sůl, pepř
Květákové pyré:
- 250 g květák
- 100 g cibule
- 200 g bílé víno
- vývar
- smetana
- sůl, pepř
Omáčka:
- 100 ml olivový olej
- 100 g šalotka
- 30 g medvědí česnek
- víno
- vývar
- smetana
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ
Postup
- Maso očistíme, nakrájíme na jednotlivé porce a okořeníme. Na rozpálené pánvi z každé strany opečeme, přidáme máslo a dopečeme v předehřáté troubě (cca 6 min pro medium-rare).
- Očištěný a nakrájený květák orestujeme na cibuli, přidáme bílé víno, sůl, pepř a vývar. Dusíme do měkka, poté vše rozmixujeme v hladké pyré, zjemníme smetanou a máslem.
- Připravíme si gratin. Očištěné a nakrájené brambory na plátky zalijeme smetanou, přidáme vejce, sůl, pepř a dáme do plechu s pečícím papírem. Pečeme na 175 °C cca 55 min.
- Na zeleninovou přílohu si připravíme očištěnou a nakrájenou zeleninu. Tu blanšírujeme a poté restujeme na olivovém oleji a nakonec dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
- Nakonec si uděláme omáčkou. Na olivovém oleji orestujeme šalotku, přidáme nakrájený medvědí česnek, trochu vína, vývaru a lehce povaříme. Ke konci přidáme smetanu a zahustíme jíškou – mixujeme v hladkou zelenou omáčku.
další inspirace na lahodné pokrmy
11. dubna 2023
Hráškový krém se slaninovou pěnou podle Lukáše Čížka
27. února 2023
Pomalu vařená fazolová polévka
30. března 2022