
Vyzkoušejte recept na hráškový krém podle kuchaře Lukáše Čížka, který se pyšní titulem Kuchař roku 2022. Lukáš si pro vás připravil jednoduchou, svěží jarní polévku doplněnou o slaninovou pěnu, která polaská vaše chuťové pohárky.
K přípravě polévky i pěny doporučujeme využít různé typy mixérů, tyčový mixér pro hladkou slaninovou pěnu a silný stolní mixér pro dokonale jemnou konzistenci polévky.
Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 5
K přípravě polévky i pěny doporučujeme využít různé typy mixérů, tyčový mixér pro hladkou slaninovou pěnu a silný stolní mixér pro dokonale jemnou konzistenci polévky.
Obtížnost: jednoduchá
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 5

Ingredience
Hráškový krém:
- 500 ml zeleninový vývar
- 1 ks šalotka nadrobno
- 400 g čerstvý nebo mražený hrášek
- 150 g brambory
- 200 ml mléko
- 200 ml smetana
- 150 g máslo
- olivový olej
- bílý pepř
- sůl
Slaninová pěna:
- 50 g slaniny na kostičky
- 50 g šalotky nadrobno
- 200 ml plnotučné mléko
- 100 ml smetana 30%
- olej
- sůl
- pepř
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
- Na oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli.
- Přidejte hrášek a brambory nakrájené na malé kousky. Osolte, opepřete a zalijte zeleninovým vývarem.
- Lehce povařte a přidejte smetanu a máslo. Celou směs rozmixujte v mixéru.
- Přeceďte přes jemný cedník do rendlíku a osolte dle chuti.
- Na slaninovou pěnu orestujte slaninu na oleji, přilijte mléko a smetanu. Dochuťte solí a pepřem, zlehka povařte a vyšlehejte tyčovým mixérem v hladkou pěnu.
Při servírování můžete polévku ozdobit výhonky hrášku a pažitkou.