Polévka plná barev a chutí: Francouzská bujabéza

17. prosince 2021
Polévka plná barev a chutí: Francouzská bujabéza
Nechejte se okouzlit výjimečnou rybí polévkou s pomerančovou vůní.
Bujabéza (francouzsky Bouillabaisse) je jednou z nejoblíbenějších polévek s dary moře. 
Polévka plná barev a chutí: Francouzská bujabéza

Trocha historie a Julia Child

Polévka mořeplavců

Z mísy stoupá lehký kouř, který v sobě ukrývá jemné citrusové aroma. Po chvíli ovšem ucítíme vůni silnější. Vůni slané vody, moře a mořských plodů, snoubící se s čerstvými bylinkami a máslem. Ještě zkoušíte odolat?

Bujabéza je tradiční francouzská polévka, pocházející z přístavního města Marseille. Svou unikátní chuť získává díky mořským rybám, plodům moře, vařené zelenině a speciálnímu, provensálskému koření.

Vývar se dle tradice podává s opečeným chlebem a majonézou rouille z olivového oleje, česneku, šafránu a kajenského pepře.

Čím více ryb, tím lépe

Slavná kuchařka Julia Child popsala bujabézu jako spojení provensálské polévky, jejíž základem je česnek, cibule, rajčata, olivový olej, fenykl, šafrán, tymián, bobkový list a troška pomerančové kůry, a různých druhů ryb.

Mořskou rybou, která se ve Francii do polévky přidává je ropušnice. Vynikající je také mořský úhoř, štítník (mořský kohout), nebo krabí maso.

Ingredience

  • 2,5 kg filetů mořských ryb (můžete experimentovat - hodí se mořský ďas, treska, parma, platýs, krabí maso, langusty)
  • 250 g krevet
  • 1–2 pokrájené cibule
  • 1 pórek
  • 4 stroužky česneku
  • máslo
  • 3–4 rajčata
  • bulvu fenyklu, kedlubnu a několik semínek fenyklu
  • bobkový list
  • kůru z jednoho pomeranče
  • 3–4 vlákna šafránu
  • 100 ml extra virgin olivového oleje Potten & Pannen
  • 100 ml bílého vína
  • sůl a pepř na dochucení
  • lístky fenyklu a tymián na ozdobu

Postup

  • Ryby zalijeme třemi litry vody, uvedeme do varu a pět až šest minut prudce vaříme.
  • V pánvi na extra virgin olivovém oleji Potten & Pannen nebo másle osmahneme jemně nakrájenou zeleninu. Po pěti minutách ji spolu s kořením a většinou pomerančové kůry přidáme do polévky.
  • Stáhneme plamen a čtvrt hodiny vaříme.
  • Pět minut před koncem vsypeme krevety a vlijeme kvalitní bílé víno.
  • Maso vyjmeme, rozdělíme na kousky a vrátíme do polévky. Ozdobíme jemně pokrájenou nebo strouhanou kůrou z pomeranče a bylinkami.
  • Polévku je vhodné stylově servírovat ve větší misce Villeroy & Boch z kolekce Soup Passion s praktickými úchyty pro snadné přenášení.
  • K bujabéze podávejte další přílohové misky s čerstvými bylinkami a kořením. Každý si tak může dochutit podle sebe.

Související a doporučené produkty