Kuchyň dělá člověka: Miloš Staněk

24. června 2024
Kuchyň dělá člověka: Miloš Staněk

Miloš Staněk je jedním z dvojice majitelů sítě prodejen Potten & Pannen-Staněk, které prodávají opravdové klenoty do kuchyně a pro stolování.

Bývalý restauratér, kuchař a v současnosti také spolumajitel prémiové školy vaření Gourmet Academy v Praze a Bratislavě, kde učí vařit nebo péct největší špičky českého a slovenského gastro světa.

Navštívili jsme ho v jeho venkovském sídle v jičínském okrese, které původně sloužilo jako škola. Místo má neskutečný genius loci, Miloš je opravdu skvělý hostitel a navíc i výborně vaří. Vaření a vše s ním spojené je stále jeho oblíbenou činností, což je ostatně na vybavení kuchyně vidět.Tak tedy vítejte v kulinárním království Miloše Staňka!

Kuchyň dělá člověka: Miloš Staněk

Kuchyň dělá člověka

Kuchyň dělá člověka je pravidelná série fotografa Derecka Harda, držitele ocenění Czech Press Photo. Nejsou to jen šaty, co dělají člověka. U nás v Potten & Pannen-Staněk věříme, že nejen oblečení odráží to, jací jste, ale stejným způsobem o vás vypovídá i vybavení vaší kuchyně a to, jakým způsobem vaříte.

Proto vás  každý měsíc pozveme domů k zajímavým osobnostem z české a slovenské scény a necháme vás nahlédnout pod pokličku jejich kuchyně.

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Bydlím jak v Praze, tak tady na Hradíšťku.

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?

Jen někdy.

Jak byste popsal svoje bydlení v jedné krátké větě?

Krásná uklidňující energie.

Knihovna s bustou Jana Ámose Komenského, která v bývalé škole přece nemohla chybět.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu?

To platí v každém případě.

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč? 

Že je prostorná a můžou se zde natáčet nebo fotit různé kuchařské show. ☺ Teď vážně, mám rád velké prostory a kuchyň má být velká, protože je to srdce domu či bytu, kde se schází celá rodina a přátelé. Nejde ani o to, co se vaří, ale o to, jak se v kuchyni cítíte.

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete. 

Sporák, kuchařský nůž a dobrá pánev!

Co nesmí chybět v Milošově kuchyni

Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?

Nejsem vegetarián, tak je to maso, máslo, rajčata, zelenina obecně a čerstvé bylinky.

Co jste naposledy uvařil? 

Mám rád různé druhy vývarů a obecně polévky, takže polévku.

Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Nevím, jestli jsem dobrý kuchař, ale když vařím, tak podle fantazie a na co mám zrovna chuť. Nijak necílím, abych udělal dojem, ale většinou to prý chutná. ☺

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?

Je toho víc, ani ne podle jídla, ale podle nálady – Iggy Pop, Bon Jovi, Robbie Williams…

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?

Asijská.

Obývací pokoj si bez šachů nějak neumím představit.

U krbu mám nejen bar, ale také vždy připravený hasicí přístroj.

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?

Miluji krupičnou kaši, ale to asi každý zná. Jediné, co je asi odlišné, je to, že do mléka mimo krupice a másla (ještě za studena) dávám cukr a dost soli. Ta sůl krásně podpoří sladkost kaše. A když je kaše hotová, tak si ji znovu ocukruji, přidám máslo a skořici. Ale mám recept na jednoduché a rychlé jídlo, vlastně ani nevím, jak se originálně jmenuje, ale vím že jsem jej poprvé ochutnal asi před 30 lety v rakouských Alpách. Vypadá to jako smažený řízek, ale není to smažený řízek. Můžeme mu tedy říkat Alpský řízek, recept na jeho přípravu najdete na našem blogu.

Preferujete sladké, nebo slané?

Obojí.

Hranolky, nebo salát?

Salát.

Kávu, nebo čaj?

Čaj.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to: 

Rory McIlroy.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

To bylo dřív, teď už mám raději klidnější a komornější pohodičku u stolu.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis? 

Ani ne, pořád to měním podle toho, co se podává. Můj jídelní servis je mix různých materiálů – porcelán, kamenina i keramika. Co mám moc rád, tak to je hezké sklo na stole.

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko? 

Asi by bylo nasnadě, když mám rád hezké sklo na stole, že to bude víno, ale není. I když jsem původem z Jižní Moravy, přednost dávám nealku, a když už alkohol, tak Gin Tonik.

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste v poslední době objevil? 

To je těžká otázka, je toho hodně, ale poslední dobou jsem si zamiloval Fresh & Save vakuovací dózy od firmy Zwilling. Konečně mám pořádek v lednici a nevyhazuji zbytky.

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Už to nemám kam dávat a přitom mi toho pořád chybí hodně. Například pekáč s poklicí na kuře, musím vyměnit stávající Miele troubu, myčku i sporák za SMEG a nový pákový kávovar. Vynikající káva po dobrém jídle nesmí chybět.

Co dalšího najdete v kuchyni Miloše Staňka

NAHLÉDNĚTE DO KUCHYNĚ DALŠÍCH ZNÁMÝCH OSOBNOSTÍ

NAHLÉDNĚTE DO KUCHYNĚ DALŠÍCH ZNÁMÝCH OSOBNOSTÍ