Vyzkoušejte matcha cheese cake a vanilkový koláč, ozvláštněný kouzelným zeleným čajovým práškem ze Země vycházejícícho slunce.
Matcha cheescake
Ingredience:
- 250 g sýra Cottage
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 g sušenek Spekulatius (Lotus)
- 100 g moučkového cukru
- 70 g povoleného másla
- 4 plátky želatiny
- 4 plné lžíce čaje Matcha
- 2 vaječné bílky
- 1 bio citron
Celkový čas přípravy: 20 min ( + 6 hodin chlazení)
Z uvedených surovin připravíte 4 malé nebo 1 větší cheese cake průměr cca 24 cm
Postup:
1. Plátky želatiny nechte změknout ve sklenici studené vody.
2. Rozdrťte sušenky a smíchejte je s povoleným máslem. Sušenkovou směsí vyložte dno formy s odnímatelným dnem nebo malé kulaté formičky o průměru 8 cm.
3. V mixéru smíchejte sýr cottage s cukrem, přidejte1 lžíci Matcha prášku a šťávu a kůru z citronu. Následně směs přelijte do větší mísy (objem alespoň 2l).
4. V další nádobě vyšlehejte pomocí ručního šlehače nebo tyčového mixéru se šlehacím nástavcem šlehačku dotuha.
5. Stejným způsobem v jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh.
6. Rozpusťte želatinu v malém rendlíku spolu s lžící vody, přidejte ji do směsi v míse a pořádně promíchejte.
7. Poté opatrně do mísy přidejte šlehačku a sníh z bílků a jen lehounce promíchejte pomocí gumové nebo silikonové špachtle (stěrky).
8. Nalejte do dortové formy nebo do formiček a nechejte alespoň 6 hodin chladit v lednici. Těsně před podáváním posypte povrch cheesecaku zbytkem práškového čaje Matcha, čímž dortíku vytvoříte mechový povrch.
Náš tip: Cheesecake bude chutnat ještě lépe, pokud jej připravíte den předem.
Co budete určitě potřebovat
Zelený koláč s vanilkou a čajem Matcha
Ingredience:
- 125 g hladké pšeničné mouky
- 125 g rýžové mouky
- 200 g másla
- 185 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 sáček kypřícího prášku
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíce čaje Kusmi Tea Matcha
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Celkový čas přípravy: 65 minut
Z uvedených surovin připravíte 6 malých koláčků nebo 1 větší koláč průměr cca 22 cm
Postup:1. Oddělte žloutky od bílků. Pomocí robota s metlo nebo ručního šlehače vyšlehejte 4 žloutky spolu s cukrem do pěny, dokud směs nezíská bílou barvu.
2. Přidejte povolené, na kostky pokrájené máslo a šlehejte, dokud se s již získanou pěnou nespojí. Následně přidejte obě mouky s kypřícím práškem a důkladně promíchejte.
3. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej přimíchejte do směsi.4. Pak rozdělte těsto na dvě stejné poloviny. Do jedné přidejte práškový čaj Matcha, do druhé vanilkový extrakt a cukr.
5. Vymažte a vysypte moukou nebo kokosem koláčovou formu nebo malé silikonové formičky.
6. Do formy lijte střídavě vždy vrstvu vanilkové a matcha směsi. 7. Pečte 50 min v troubě rozehřáté na 180 °C. Zkontrolujte špejlí, zda je koláč hotov, troubu vypněte, otevřete a koláč v ní nechejte vychladnout.
Náš tip: Namísto pšeničné mouky můžete použít jen rýžovou mouku a navíc přidat do směsi 1 lžíci mandlové smetany.
Bude se vám hodit
Další recepty, které by vás mohly zajímat
17. dubna 2023
Rebarborový koláč
11. června 2024
Rybíz v hlavní roli
27. ledna 2022