Lišky po francouzsku

07. srpna 2024
Lišky po francouzsku

Lišky jsou jedny z nejznámějších a nejoblíbenějších hub v České republice. Jejich dobře viditelná barva a zejména vynikající chuť z nich dělají favoritku a vyhledávanou delikatesu mezi houbaři.

Jsou oblíbené nejen pro svou charakteristickou chuť, ale také pro svou všestrannost, protože ve své kuchyni, můžeme tyto houby připravovat na všechny způsoby: smažené na másle, dušené se smetanou, jako součást houbových polévek či omáček. Výborně se hodí i do rizot a těstovinových pokrmů a také k nakládání. Díky své pevné struktuře se při vaření nerozpadávají, což je činí ideálními pro veškeré kulinářské experimenty.

Lišky jsou ale nejen chutné, ale také zdravé. Obsahují řadu důležitých vitamínů a minerálů, včetně vitamínu D, který je důležitý pro zdraví kostí, a vitamínu B, který podporuje správnou funkci nervového systému. Mají také nízký obsah kalorií, což je činí vhodnou součástí zdravého jídelníčku.

Vyzkoušejte náš jednoduchý a rychlý recept, který, přestože pochází z Francie, dokonale zvýrazní přirozenou chuť těchto nekorunovaných královen českých lesů. Věříme, že si opravdu pochutnáte.

Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut ( bez čistění hub)
Počet porcí: 2-4 porce

Lišky po francouzsku

Kde najít lišky?

V českých lesích rostou světlé i oranžové  lišky poměrně hojně. Najdete je především v lesích  listnatých a smíšených, kde vytvářejí mykorhizu s různými druhy stromů, zejména s duby, buky a smrky. Nejčastěji se objevují na mírně vlhkých, mechatých půdách, často ve společnosti borůvek a jiných lesních plodů. Období, kdy je možné lišky sbírat, je od června do října, přičemž vrchol sezóny bývá v červenci a srpnu. 

Ať už jste zkušení houbaři nebo teprve začínáte, sběr a příprava lišek může být skvělým způsobem, jak si užít krásy české přírody a zároveň si pochutnat na něčem výjimečném. Nicméně pokud patříte mezi ty méně zkušené lovce hub mějte na paměti, že jedlých lišek je více druhů, nejchutnější pak jsou liška obecná a  liška Friesova. Nezkušené oko si jedlou lišku poměrně snadno může splést s jedovatou hlívou olivovou nebo nejedlou lištičkou velkovýtrusou nebo nejedlou lištičkou vonnou, která  silně voní po ovocných bonbónech a je navíc i chráněná!  Proto vždy sbírejte jen takové houby, které bezpečně znáte a jste si jejich identifikací naprosto jistí.

Pro sběr hub se vám bude hodit

Ingredience

  • 300 g čerstvých lišek
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla (nejlépe přepuštěného)
  • 100 ml zeleninového nebo silného kuřecího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky dle preferencí (rozmarýn, tymián, šalvěj) 
  • suché bílé víno (nešumivé) – nemusí být

Vyberte si správnou pánev pro přípravu

Postup

1. Lišky nejprve důkladně očistěte, malým pevným štětečkem vám to půjde nejlépe. Pokud jsou plodnice velké, můžete je pak nakrájet na menší kousky.

2. Cibuli oloupejte a najemno nakrájejte. Oloupané stroužky česneku nasekejte na drobno.

3. Na pánvi rozehřejte olivový olej nebo máslo na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu, což trvá přibližně 5-7 minut.

4. K cibulce pak přihoďte nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.

5. Pak na pánev přendejte  očištěné lišky a lehce zvyšte teplotu. Restujte cca dalších 5 minut, dokud nezačnou měknout a ztrácet vodu. Lišky by měly být měkké, ale stále pevné.

6. Zalijte lišky vývarem a nechte povařit dalších 5 minut, dokud se tekutina částečně nevypaří a nevytvoří se jemná omáčka.

7. Osolte a opepřete podle chuti. Můžete také přidat čerstvé bylinky, které dodají jídlu  další chuťové nuance.

8. Lišky podávejte horké, posypané čerstvými bylinkami. 

Můžete je servírovat jako samostatný chod s čerstvým chlebem, na topince či toustu, nebo jako přílohu k masu či těstovinám nebo je můžete podávat jako samostatný hlavní chod.

Náš tip: Pokud chcete, můžete pro jemnější chuť na závěr, už po okořenění, ještě na pánvi zastříknout bílým vínem.

Naše tipy pro servírování

Další recepty z hub pro inspiraci

Další recepty z hub pro inspiraci