Mrkev, celer, petržel, bez nich by česká kuchyně nebyla tím, čím je. Dokážete si představit takovou svíčkovou či bramboračku, v níž by tato svatá trojice“ chyběla? Nekorunovaná královna české kuchyně, kořenová zelenina, je dostupná prakticky v každém ročním období a čarovat s ní v kuchyni je navíc snadné.
Hranolky obecně nepatří k nejzdravějším přílohám, když ale místo brambor nakrájíte zeleninu, výsledek vás příjemně překvapí a vy můžete mlsat téměř bez výčitek i večer u televize. Žádné plavání v oleji, jen čistá chuť zeleniny. Z hotových zeleninových hranolků můžete připravit také originální teplý salát. Jeho chuť pak báječně ladí třeba se sýry nebo pečeným masem.
Do stejné skupiny patří i příjemně nasládlý pastinák, červená řepa, ředkvičky nebo tuřín. Tuto zeleninu můžete dlouhodobě skladovat bez ztráty kvality. Jíst se dá za i za syrova, výborně dochutí smoothie, saláty i pomazánky. Dá se dusit, grilovat, zapékat, smažit či přidat do těsta …Inspirovat se můžete našimi 3 jednoduchými a při tom zajímavými recepty.
Zeleninové hranolky přímo z trouby
Ingredience
- mrkev, pastinák a celer v libovolném poměru
- olivový olej
- hrubozrnná sůl
- pepř
Náš tip:
Zeleninové hranolky ještě dochuťte čerstvými nebo sušenými bylinkami. Výborně se hodí tyminián, rozmarýn a oregáno.
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 200 °C.
- Zeleninu oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky a osušte.
- Ty vyskládejte na pekáč vyložený pečicím papírem.
- Osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem.
- Pečte, dokud nezískají křupavou kůrčičku (v polovině pečení je obraťte).
- Podávejte horké, třeba v porcelánových miskách Villeroy & Boch z kolekce BBQ Passion. Do každé se vejde přesně jedna porce a na stole vypadají prostě skvěle.
Mohlo by se vám hodit
Když už jste si dali tu práci s domácími hranolky, byl by hřích podávat k nim tučnou majonézovou omáčku. Raději si připravte svěží avokádový dip, je hotový raz dva. Omáčky a dipy servírujte nejlépe v malých, k tomu určených mističkách.
Avokádový dip s indickým kořením, chilli a limetkou
Ingredience
- 2 větší avokáda
- 3 jarní cibulky
- 2 stroužky rozmačkaného česneku
- 1 lžička tandoori masala
- 2 lžíce zakysané smetany
- šťáva z 1 limetky
- sušené chilli papričky
- mořská sůl a pepř
Náš tip:
Pokud dip zbyde, přidejte k němu avokádovou pecku, která zachová jeho zelenou barvu, a uložte do ledničky do druhého dne.
Postup
- Avokádo vidličkou rozmačkejte a zakápněte limetkou.
- Přidejte najemno nakrájené cibulky, česnek a koření.
- Nakonec promíchejte se smetanou.
Pro servírování stvořené
Pečený zeleninový salát s granátovým jablkem
Ingredience
- 750 g hotových zeleninových hranolků (mrkev, pastinák a červená řepa)
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 granátové jablko
- citronová šťáva
- 1 lžíce olivového oleje
- pepř a sůl
- rukola
Postup
- Ořechy nasucho opražte.
- V misce prošlehejte 2 lžíce šťávy z granátoého jablka, ocet a olej.
- Dochuťte solí, pepřem a citronem.
- Do nahřáté servírovací mísy vložte kousky pečené zeleniny.
- Zakápněte zálivkou a opatrně promíchejte.
- Posypejte ořechy, semínky granátového jablka a rukolou.
Pikantní pomazánka s červenou řepou, sýrem, oříšky a medem
Ingredience
- 500 g červené řepy
- olivový olej
- 50 g čerstvého kozího sýra
- 100 g nahrubo nastrouhané mozzarelly
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce sekané hladkolisté petrželky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- worcester, pepř, sůl
Postup
- Řepu potřete olejem a v alobalu pečte asi hodinu.
- Po vychladnutí oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
- Přidejte oříšky krátce opražené na suché pánvi.
- Promíchejte, přidejte sýry, nasekané bylinky a podle chuti hořčici, med, worcester, čerstvě mletý pepř a sůl.
- Nechte v misce v chladu odležet a podávejte s tmavým pečivem.
Náš tip:
Piniové oříšky můžete nahradit loupanou slunečnicí nebo vlašskými ořechy.
Další recepty bez masa
03. července 2023
Pečené cuketové hranolky s tzatziki dipem
18. ledna 2022
Quiche s rajčaty
17. března 2022
Pečené batáty
21. prosince 2021