Dolce Vita
Tito nostalgičtí přemýšlivci milují vzpomínky, proto vždy pookřejí u jídla, které mají spojené se svým dětstvím nebo příjemnými zážitky. Většinou to jsou introverti, ale zároveň milují společnost lidí, které znají a mají rádi; a těm s láskou vaří a pečou. Jen pozor – pokud vás pozvou na večírek, začínající v 19.00, raději opravdu přijďte včas.
Také nemají rádi kritiku, takže pokud byste ohledně připraveného oběda nebo večeře zaznamenali nějakou tu chybičku, nechte si to raději pro sebe. Melancholici jen málokdy něco zkazí, už jen proto, že jsou velmi pečliví a snaživí. S neochvějnou logikou a analytickým myšlením zkoumají receptury (a chvíli jim trvá, než se rozhodnou, co vlastně budou vařit) a ty následně vybrousí do naprosté dokonalosti.
Imponuje jim kvalita surovin, dbají na to, aby výsledek jejich gastronomického snažení byl zcela perfektní. A jestli melancholikovi chcete udělat radost, tak ho náležitě chvalte a klidně jeho výkonu i zatleskejte. Plný počet bodů si zaslouží mimo jiné i za precizní zdobení a servis vyladěný do posledního puntíku.
Čokoládový dort se slaným karamelem
Nadýchaný korpus s neodolatelným smetanovým krémem, kde hříšně dobrý slaný karamel netvoří jen pomyslnou třešničku, ale je i přesným vyjádřením sladcehořké melancholické povahy...
Ingredience
Korpus
- 6 vajec
- 120 g másla
- 160 g cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 3 lžičky kypřicího prášku
- 120 g čokolády
- 3 lžíce mléka,
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- + sekané pražené mandle nebo arašídy na ozdobu
- + 100 g hořké čokolády
Karamel
- 1 hrnek cukru krystal
- 5 lžic másla
- 120 ml smetany ke šlehání
- špetička soli podle chuti
Krém
- 300 g másla
- 300 g mascarpone
- 50 g moučkového cukru
- 3–4 lžíce slaného karamelu
Postup
Rozpuštění čokolády
1. Do většího kastrolu nalijte vodu a přiveďte k varu. Pak teplotu stáhněte, aby voda jen mírně bublala.
2. Čokoládu nalámejte na menší kousky, vložte do menší misky nebo kastrolu a rozpusťte ve vodní lázni. Dno nádoby, ve které kousky čokolády jsou, se nesmí dotýkat vody. Nechte mírně vychladnout.
Korpus
1. Mouku a kakao prosijte, z bílků udělejte sníh.
2. V míse vyšlehejte cukr a máslo.
3. Jeden po druhém přidávejte žloutky a pak rozpuštěnou čokoládu.
4. Pozvolna přisypávejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
5. Boky dortové formy vymažte a na dno položte pečicí papír.
6. Těsto nalijte do formy a pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C, cca 40 minut, dokud špejle zabodnutá do těsta nezůstane suchá.
7. Nechte vychladnout, vyklopte.
8. Korpus prořízněte na dvě, ještě lépe na tři části, každou z nich potřete vrstvou krému, pokapejte slaným karamelem a přiklopte.
9. Krémem pak důkladně potřete i strany a vršek korpusu. Uhlaďte cukrářským nožem a pomocí cukrářského sáčku nebo zdobičky nastříkejte zbytek krému na vršek.
10. Dozdobte sekanými ořechy nebo mandlemi, uložte do chladna a před servírováním ještě polijte připraveným karamelem.
Příprava krému
- Máslo šlehejte do pěny dokud nezbělá, ideálně v kuchyňském robotu.
- Postupně po částech přidávejte cukr a mascarpone a šlehejte krátce při nižších otáčkách.
- Nakonec vmíchejte slaný karamel a vychlaďte.
- Cukr nasypte do vyšší nádoby a zahřívejte na mírném plamenu. Sem tam cukrem potřesete, ale míchejte až v momentě, kdy se začne rozpouštět, tedy do chvíle, než cukr získá barvu připomínající jantar.
- Pak opatrně přidejte máslo a sůl, cukr tímto krokem trochu zesvětlá.
- Znovu míchejte, a když karamel opět lehce! ztmavne, přilijte smetanu.
- Rozmíchejte a poté, co se směs spojí, ihned odstavte.
- Přelijte do skleněné nádoby a nechte vychladit.
- Zakryjte víčkem a uchovejte v lednici, kde vydrží i několik týdnů.
Další recepty pro melancholiky
06. října 2022
Les flottantes vanillées - Plovoucí ostrovy
02. února 2022
Kakaové sušenky s višňovou marmeládou
29. srpna 2022 Josef Maršálek
Muffinky se sýrem a rajčaty podle Pepy Maršálka
21. ledna 2022