Míšiny francouzské ochutnávky – Vanilkové plovoucí ostrovy
Dnes vám představím Francouzy oblíbený dezert ze šlehaných bílků a výborného anglického krému, který mi při prvním ochutnání připomněl mé oblíbené buchtičky se šódo. Byť k nim má poměrně daleko. „Les flottantes vanillées“ je jednoduchým a levným potěšením, které si doma může připravit každý, když ho zrovna honí mlsná. Navíc suroviny, které pro jeho přípravu potřebujete, má většina hospodyněk doma. Snad až na vanilkový lusk, který v případě nouze můžete nahradit vanilkovým cukrem či mletým vanilkovým práškem.Obtížnost: jednoduchá příprava
Příprava: 40 minut + 6 hodin chlazení
Porcí: 6–8
Znáte české ptačí mléko? Pak vězte, že tento recept má svého příbuzného ve Francii právě v dezertu zvaném Les flottantes vanillées. Ve Francii se kdysi tomuto receptu říkalo „sněhová vajíčka“, neboť měly dříve podobu vařených vaječných bílků položených na kroužcích piškotového těsta či briošky, namočených do likéru a podávaných s anglickým krémem. Recept však časem prošel mnoha modifikacemi.
Při cestování po Francii se s Plovoucími ostrovy potkáte v mnoha běžných restauracích. Vizuál se pak často liší, podle fantazie toho kterého šéfkuchaře. Od rustikální podoby, kdy vanilkové ostrovy v podobě šišek politých karamelem plavou na anglickém krému, až po grafická provedení, kdy jsou ostrovy pečené v kulaté či hranaté formě a zdobené karamelovými spirálkami či karamelovou pavučinkou. Někdo je také rád s čokoládovou polevou. Vy si jej můžete připravit podle receptu z kuchařky Ilustrovaný průvodce francouzskou kuchyní, autorek Marie Verdier a Evy Aubry. Fantazii k prezentaci se meze nekladou.
Ingredience
Příprava anglického krému
- Rozřízněte vanilkový lusk na polovinu po délce, odstraňte boby tenkým nožem a vložte do hrnce s mlékem.
- Zahřívejte při střední teplotě – mléko by se nemělo vařit. Během toho, co se mléko zahřívá, vyšlehejte v míse žloutky a cukr.
- Nyní nalijte teplé vanilkové mléko na směs vajec a cukru a vyšlehejte.
- Po vyšlehání vraťte zpět do hrnce a za stálého míchání zahřívejte při mírné teplotě. Malý tip pro zdárný výsledek: vařečkou dělejte krouživý pohyb od středu hrnce po obvod a opačně, takovou osmičku. Krém by se neměl vařit, ani by neměl příliš zhoustnout. Když se krém začne lepit na okraj vařečky (dosáhne hustoty smetany na vaření), je hotový. Nalijte do mísy a uložte do chladu, než budete mít připravené ostrovy z bílků a karamel.
Ostrovy z bílků
- Vaječné bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Pro zdárný úspěch by měla mít vajíčka pokojovou teplotu, nezapomeňte je tedy včas vyndat z chladničky. Philippe Etchebest, vyhlášený francouzský šéfkuchař, do sněhu přidává i cukr (na 3 bílky cca 12 g cukru) a také své ostrovy peče v troubě v bain marie, tedy ve vodní lázni. Práci se šleháním vám usnadní ruční šlehač či kuchyňský robot.
- Ve velkém hrnci uveďte vodu do varu. Pomocí dvou polévkových lžic oddělte několik malých hromádek sněhu a jeden po druhém je vkládejte do hrnce.
- Povařte je 15 sekund z jedné strany a 10 z druhé strany (otáčejte lžící). Vyjměte za pomoci pěnovačky a nechte je pár minut okapat na talíři pokrytém papírovým ubrouskem.
- Pak je opatrně položte na vanilkový krém.
Jak na vláčný karamel?
Kostky cukru vložte do menšího rendlíku s jednou polévkovou lžící vody a zahřívejte při vysoké teplotě. Když je cukr rozpuštěný, vaří se a karamel má krásnou jantarovou barvu, jemně ho nalijte na sníh z bílků. Uložte do chladničky nejméně na 6 hodin až pak podávejte.
Kdo je "naše" Míša?
Míša je naše kolegyně, která pomáhá vytvářet digitální stopu brandu Potten & Pannen-Staněk. Na našem novém blogu vás bude každý měsíc seznamovat s některými taji, záludnostmi i skvosty francouzské kuchyně, kterou se snaží vařit doma svým 3 mlsným chlapíkům, tvořícím dohromady středobod jejího života.
"Přátelé mi říkají jednoduše Míšo. Jsem rodilá Češka, která miluje tanec a dobré jídlo. Do Francie mě před deseti lety zavál život. Proč? No, znáte tu písničku Lucie Bílé „Láska je láska“ nebo Čechy milovanou reklamu „Když ji miluješ, tak není co řešit…“… no, tak proto. Po odjezdu z rodné země jsem změnila povolání, naučila se francouzsky a porodila dvě děti. A také se začala sžívat s novou kulturou a místní kuchyní. A že mají Francouzi obzvláště vytříbený jazýček 😊
Když jsem ještě žila v Čechách, receptů s masem byste v mé kuchyni našli pomálu. Přitahovalo mne vždy spíše pečení sladkého. To je zásluha mé babičky, která mě už od mých 4 let zasvěcovala do svého kulinářského umění. Její piškotové rolády nebo plněné buchty byly vyhlášené v celém okolí. Časem jsem ale začala vařit i jídla pro "masožrouty"; prostě proto, že jsem se do jednoho takového zamilovala... Přiznávám však bezostyšně, že i když je francouzská gastronomie opravdovým zážitkem, mezi má top oblíbená jídla stále patří bramborové knedlíky s uzeným a pořádně vysmaženou cibulkou a také babiččiny "amolety" s cukrem a skořicí. Připomínají mi totiž teplo domova a mé dětství."