Tian – zapečená zelenina po provensálsku

20. května 2022
Tian – zapečená zelenina po provensálsku

Míšiny francouzské ochutnávky – Tian po provensálsku

Letní pokrm Tian – pestrobarevná zapečená zelenina, poslouží buď jako samostatný chod vhodný i pro vegetariány nebo jako skvělá příloha k masu či rybě. Další francouzská klasika, která se už natrvalo zahnízdila v mé kuchyni.

Výhodou tohoto receptu je, že si můžete dle vaší fantazie a chuti pohrát jak s barevnou prezentací, tak samozřejmě i s výběrem použitých druhů zeleniny i koření. Navíc vám vystačí jen jeden pekáč či zapékací mísa.

Obtížnost: jednoduchá příprava
Doba pečení i s přípravou: cca 1 hod. 20 min.

Tian – zapečená zelenina po provensálsku

Tian na mnoho způsobů

Poprvé jsem jej ochutnala u své francouzské rodiny při jedné z letních grilovaček. Maminka mého muže přinesla jako přílohu k masu pekáč plný krásné pestrobarevné zapečené zeleniny. To byla podívaná, úplná pastva pro oči. Znáte ten pocit, když vám v restauraci naservírují krásně nazdobené jídlo a vy jej jíte očima už v okamžiku, kdy ho před vás položí?  Tak jsem to cítila já v dané chvíli. O to více mě pak potěšila výborná chuť a příjemná textura pokrmu, která se na jazyku jen rozplývala.

Musela jsem si jej připravit doma, protože tak dobré jídlo v mé kuchyni nesmělo chybět. Časem jsem zjistila, že Tian lze upravit na mnoho způsobů. Lze do něj přidat různé druhy uzenin či posypat sýrem. Já osobně miluji vegetariánskou variantu, do které přidávám žlutou nebo červenou papriku. Lilek navíc dávám předpéct, aby měl výraznější chuť. Občas vynechávám cibuli, pokud vařím pro děti. Také si připravuji česnekovou marinádu, protože se v ní bylinky krásně rozleží a celý pokrm lépe ochutí a provoní. Dávám přednost kratší době pečení zeleniny, aby si zachovala co nejvíce vitamínů a hezkou barvu.

Klasický Tian – ingredience a postup

Ingredience:

Klasický postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdřív si předehřejte troubu na 180 °C. Než se vám dostatečně zahřeje, omyjte si zeleninu a nakrájejte ji na tenké a pokud možné také stejně široké plátky.
  2. Připravte si velký pekáč, který vytřete olivovým olejem.
  3. Do pekáče skládejte suroviny tak, aby se jednotlivé druhy střídaly: plátek lilku, rajčete, cukety, cibule. Opakujte tak dlouho, až zaplníte celý prostor.
  4. Zeleninu pokapejte olivovým olejem a posypte solí, pepřem a provensálským kořením.
  5. V troubě zapékejte zhruba hodinu a čtvrt. Podle potřeby můžete po zhruba 30 minutách podlít trochou vody. Voila, Tian je připravený k podávání. 

Postup podle Míšy

1. Předehřejte troubu na 220 °C. Omyjte zeleninu a nakrájejte ji na podobně široké plátky. Papriky zbavte jadérek a nakrájejte na proužky či kolečka.

2. Nakrájený lilek (nemusíte před krájením loupat) posolte a nechte trochu „vypotit“. Cca po 10 minutách osušte. 

3. Připravte olejovo-česnekovou marinádu – do misky nalijte cca 50 ml olivového oleje, přidejte asi lžičku soli,  čerstvě namletý zelený pepř., velkou hrst provensálského koření a prolisovaný česnek. (Dávám 4 velké stroužky, záleží však na síle česneku a na tom, co vám chutná.) Dobře promíchejte.  

4. Vyberte dostatečně velkou zapékací mísu nebo pekáč, aby se do něj všechny suroviny vešly. Osušená kolečka lilku vyskládejte na jeho olejem vymazaného dno. Potřete směsí z olivového oleje, česneku a koření. Dejte zapéct do trouby. Celý pokrm tak získá výraznější chuť.

5. Když ucítíte vůni lilku a uvidíte, že je skoro upečený, vyjměte pekáč z trouby. Snižte teplotu trouby na 180 °C, pro další pečení už budete potřebovat teplotu nižší . 

6. Nyní přijde na řadu zbylá zelenina. Vyskládejte barevné plátky na zapečený lilek – hezky za sebou a poctivě střídejte barvy. Máte-li však málo času, můžete jednotlivé druhy zeleniny skládat do řad vedle sebe (řádek plátku cukety, řádek rajčat, lilků, žluté papriky a opět cukety. Z cibule můžete také vyrobit řádek anebo ji vložit podélně mezi řádky a graficky je tak oddělit. Uvidíte, že výsledek bude vypadat efektně.

7. Nakonec ještě potřete připravenou česnekovou marinádou a dejte zapéct do trouby. Pečte zhruba hodinu.

8. Podávejte jako samostatný chod či jako přílohu k masu či rybě. 

Tian z podlouhlé zeleniny

Tian v nerezovém pekáči

Zapečená zelenina - Tian à la provençale

Kdo je "naše" Míša?

Míša je naše kolegyně, která pomáhá vytvářet digitální stopu brandu Potten & Pannen-Staněk. Na našem novém blogu vás bude každý měsíc seznamovat s některými taji, záludnostmi  i skvosty francouzské kuchyně, kterou se snaží vařit doma svým 3 mlsným chlapíkům, tvořícím dohromady středobod jejího života.

"Přátelé mi říkají jednoduše Míšo. Jsem  rodilá Češka, která miluje tanec a dobré jídlo. Do Francie mě před deseti lety zavál život. Proč? No, znáte tu písničku Lucie Bílé „Láska je láska“ nebo Čechy milovanou reklamu „Když ji miluješ, tak není co řešit…“… no, tak proto. Po odjezdu z rodné země jsem změnila povolání, naučila se francouzsky a porodila dvě děti. A také se začala sžívat s novou kulturou a místní kuchyní. A že mají Francouzi obzvláště vytříbený jazýček 😊
Když jsem ještě žila v Čechách, receptů s masem byste v mé kuchyni našli pomálu. Přitahovalo mne vždy spíše pečení sladkého. To je zásluha mé babičky, která mě už od mých 4 let zasvěcovala do svého kulinářského umění. Její piškotové rolády nebo plněné buchty byly vyhlášené v celém okolí. Časem jsem ale začala vařit i jídla pro "masožrouty"; prostě proto, že jsem se do jednoho takového zamilovala... Přiznávám však bezostyšně, že i když je francouzská gastronomie opravdovým zážitkem, mezi má top oblíbená jídla stále patří bramborové knedlíky s uzeným a pořádně vysmaženou cibulkou a také babiččiny "amolety" s cukrem a skořicí. Připomínají mi totiž teplo domova a mé dětství."

Francie jak ji (třeba) neznáte – Míšiny francouzské ochutnávky

Francie jak ji (třeba) neznáte – Míšiny francouzské ochutnávky

Související a doporučené produkty