Ingredience
Na 1 hrnek:
- 2 lžíce mouky
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce chuťově neutrálního oleje
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vejce
Postup
- Na více hrnků si připravte čisté násobky všech ingrediencí. Sesypejte spolu nejdříve jen suché ingredience a pak přilijte už předem smíchané ingredience mokré. Hrnečky naplňte těstem jen do poloviny. Pokud budete chtít dortíky z hrnku po upečení vyklepnout, nezapomeňte hrnky před naplněním vymazat tukem, nejlépe sádlem.
- Vložte je do mikrovlnky na 90 vteřin na 800 wattů, nebo do trouby předehřáté na 180 °C na 20 minut.
Variace na mug cake
Také můžete přidat do těsta cokoliv dalšího, co máte rádi: kakao, vanilkový cukr, kousky čokolády (čokoládový mug cake je velmi oblíbený), mandle, oříšky, ovesné vločky, sušené nebo nakládané ovoce či kapku rumu…popusťte uzdu fantazii. A proč nevyzkoušet i slanou verzi – třeba s pórkem a crème fraîche?
Něco extra nakonec
Pokud dortík vyklepnete, můžete jej posypat moučkovým cukrem i ozdobit čokoládovou nebo cukrovou polevou. Pěkně vypadají i cukrové perly na zdobení a obyčejná drobenka, a výborně bude chutnat také se šlehačkou nebo jemným pudinkem. Brzy zjistíte, že s každým dalším mini dortíkem budete chtít stále více experimentovat a třeba překvapíte i sami sebe.
Mug cake pro vegany
V základním receptu nahraďte vejce rozmačkaným banánem nebo 1 a ½ lžící mletého lněného semínka smíchaného se 75 ml vody.
Související a doporučené produkty
další inspirace na sladké pečení
24. ledna 2023
Medová bábovka s opilými višněmi
26. ledna 2022
Znovuobjevte páj
16. června 2023
Pětiminutový ovocný koláč podle Dvou tátů
02. března 2023 Josef Maršálek