Nápadů na originální občerstvení k novoročnímu pohoštění není nikdy dost! Ideálním pokrmem je takzvané finger food, neboli pokrmy, které velikostně odpovídají jednomu či dvěma soustům a k jejichž konzumaci není potřeba žádných příborů. My jsme si pro vás připravili dva recepty, se kterými určitě zabodujete.
Kanapky se šlehanou fetou
Ingredience
- 3 celozrnné tortilly
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř
- granátové jablko
- karamelizované kešu oříšky
- bylinky (petržel a bazalka)
Na dip
- 200 g fety
- 100 g farmářského jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky medu
- 2 stroužky pečeného česneku
- 1 lžička limetkové šťávy
- Hrst bylinek (petržel a bazalka)
- 20 g kešu
- pepř
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Připravte si česnek. Položte stroužky se slupkou na plech vyložený pečícím papírem a zakápněte olivovým olejem. Osolte, opepřete a pečte při 180 stupních asi 20 minut.
- Kešu oříšky si namočte na hodinu do vody.
- Až dopečete česnek, zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů. Nakrájejte tortilly na trojúhelníky a následně z obou stran potřete olivovým olejem s pepřem a pečte 5 minut. Trojúhelníky otočte a pečte zhruba 2-3 minutky dokřupava.
- Během pečení si připravte dip. Všechny ingredience dejte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka. Následně nechte ztuhnout v lednici.
- Na vychladlé trojúhelníčky dejte lžičku šlehané fety, ozdobte bylinkami, granátovým jablkem a ořechy.
Domácí party tyčinky k dipům
Ingredience
- 150 g špaldové hladké mouky
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 20 g parmezánu
- 10 g droždí
- 10 lžíce čerstvého mléka
- Špetka soli a cukru (do kvásku)
- 1 lžička provensálského koření
Na dokončení
- Vejce na potření
- Sůl v kombinaci se sezamem, kmínem nebo římským kmínem
Postup
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku soli a cukru a cca 3 lžíce mouky z celkových 300 gramů. Nechte vzejít kvásek.
- Do mísy prosejte obě mouky, přidejte máslo, vejce, parmezán, koření a následně kvásek a vypracujte hladké těsto.
- Těsto rozdělte na kuličky o cca 25 gramech, ze kterých si vyválejte tyčinky. Tyčinky potřete vejcem, posypte solí, sezamem nebo kmínem a pečte v rozpálené troubě při 180 stupních 20 minut, v polovině času tyčinky otočte.
- Tyčinky servírujte k obložené míse místo pečiva, nebo k různým variantám dipů.
Další jednoduché chuťovky
09. prosince 2022 Josef Maršálek
Empanandy s nivou a pekany
25. srpna 2023
Houbové košíčky se špenátem
18. ledna 2022