Silvestrovské jednohubky 2x jinak

30. prosince 2023
Silvestrovské jednohubky 2x jinak
Nápadů na originální občerstvení k novoročnímu pohoštění není nikdy dost! Ideálním pokrmem je takzvané finger food, neboli pokrmy, které velikostně odpovídají jednomu či dvěma soustům a k jejichž konzumaci není potřeba žádných příborů. My jsme si pro vás připravili dva recepty, se kterými určitě zabodujete.

 
Silvestrovské jednohubky 2x jinak

Kanapky se šlehanou fetou

Ingredience

  • 3 celozrnné tortilly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pepř
  • granátové jablko
  • karamelizované kešu oříšky
  • bylinky (petržel a bazalka)

Na dip

  • 200 g fety
  • 100 g farmářského jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky medu
  • 2 stroužky pečeného česneku
  • 1 lžička  limetkové šťávy
  • Hrst bylinek (petržel a bazalka)
  • 20 g kešu
  • pepř

Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování

Postup

  1. Připravte si česnek. Položte stroužky se slupkou na plech vyložený pečícím papírem a zakápněte olivovým olejem. Osolte, opepřete a pečte při 180 stupních asi 20 minut.
  2. Kešu oříšky si namočte na hodinu do vody.
  3. Až dopečete česnek, zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů. Nakrájejte tortilly na trojúhelníky a následně z obou stran potřete olivovým olejem s pepřem a pečte 5 minut. Trojúhelníky otočte a pečte zhruba 2-3 minutky dokřupava.
  4. Během pečení si připravte dip. Všechny ingredience dejte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka. Následně nechte ztuhnout v lednici. 
  5. Na vychladlé trojúhelníčky dejte lžičku šlehané fety, ozdobte bylinkami, granátovým jablkem a ořechy.

Domácí party tyčinky k dipům

Ingredience

  • 150 g špaldové hladké mouky
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 20 g parmezánu
  • 10 g droždí
  • 10 lžíce čerstvého mléka
  • Špetka soli a cukru (do kvásku)
  • 1 lžička  provensálského koření

Na dokončení

  • Vejce na potření
  • Sůl v kombinaci se sezamem, kmínem nebo římským kmínem

Postup

  1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte špetku soli a cukru a cca 3 lžíce mouky z celkových 300 gramů. Nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte máslo, vejce, parmezán, koření a následně kvásek a vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto rozdělte na kuličky o cca 25 gramech, ze kterých si vyválejte tyčinky. Tyčinky potřete vejcem, posypte solí, sezamem nebo kmínem a pečte v rozpálené troubě při 180 stupních 20 minut, v polovině času tyčinky otočte.
  4. Tyčinky servírujte k obložené míse místo pečiva, nebo k různým variantám dipů.