Letní parné dny jsou v plném proudu a to znamená jediné… Je čas na ledovou kávu! Pokud také nedáte dopustit na osvěžující ledové potěšení, připravili jsme si pro vás trojici zajímavých letních nápojů, kde hlavní roli nehraje nikdo jiný nežli káva! Tak pozvěte rodinu, přátele nebo partnera a směle do toho!
Co by se vám k mohlo hodit k přípravě
Espresso Martini pro dospělé
Espresso Martini je osvěžující drink, který kombinuje silné espresso se špetkou alkoholu. Tento populární drink vznikl v 80. letech v Londýně a od té doby si získal příznivce po celém světě. Jeho výrazná kávová chuť spolu s mírnou sladkostí a výrazným kofeinem z něj činí oblíbený a osvěžující nápoj.
Ingredience:
- 45 ml vodky
- 30 ml kávového likéru (např. Kahlúa)
- 30 ml silného espressa
- 15 ml jednoduchého sirupu
- led
Příprava:
- Nejprve si připravte espresso a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Důležité je, aby bylo silné a aromatické.
- Poté připravte jednoduchý sirup. Smíchejte 1/2 šálku cukru a 1/2 šálku vody ve větším hrnci a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté nechte sirup vychladnout.
- Koktejlový shaker naplňte ledem. Přidejte 45 ml vodky, 30 ml kávového likéru, 30 ml espressa a 15 ml sirupu.
- Dobře uzavřete koktejlový shaker a silně protřepejte asi 10 sekund, aby se ingredience důkladně promíchaly.
- Po otevření přelijte nápoj přes jemné sítko do sklenice
- Pokud si přejete, můžete si koktejl ozdobit. Použijte trochu kakaového prášku nebo kávových zrnek, kterými drink poprášíte.
- Espresso Martini podáváme ideálně na ledu.
Tradiční řecké frappé
Frappé je studený a osvěžující kávový nápoj, který je oblíbený zejména v letních měsících. Tento koktejl je původem z Řecka a rychle si získal popularitu po celém světě. Jeho základem je silné espresso nebo rozpustná káva, která se smíchá s mlékem, ledem, cukrem a následně se důkladně protřepe v mixéru.
Ingredience:
- 2–3 lžičky rozpustné kávy nebo 1–2 shoty espressa
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 šálku ledových kostek
- 2–3 lžičky cukrového sirupu (volitelné)
Příprava:
- Začněte přípravou silného espressa nebo rozpustné kávy. Pokud používáte rozpustnou kávu, smíchejte 2–3 lžičky s trochou horké vody a důkladně promíchejte, dokud se rozpustí. Pokud máte kávovar, připravte si 1–2 dvojité shoty.
- Mixér nebo shaker naplňte ledem. Přidejte espresso nebo připravenou rozpustnou kávu, přidejte také 1/2 šálku mléka a případně 2–3 lžičky cukru.
- Pečlivě uzavřete mixér nebo shaker a mixujte až do dosažení hladké, pěnové konzistence. Mixování může trvat asi 30–60 sekund, v závislosti na výkonu mixéru.
Dokonale italské affogato
Affogato je italský kávový dezert, který spojuje horké espresso a vanilkovou zmrzlinu. Jeho výroba je snadná a rychlá, a tak ji zvládne opravdu každý.
Ingredience:
- 1 kopeček vanilkové zmrzliny
- dvojité espresso nebo 2–3 lžičky silné kávy
- volitelně: kakaový prášek nebo strouhaná čokoláda na ozdobu
Příprava:
- Připravte si dvojitou dávku espressa nebo silnou kávu. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
- Do poháru nebo mističky umístěte kopeček vanilkové zmrzliny.
- Nalijte kávu opatrně přímo na zmrzlinu.
- Pokud si přejete, můžete na vrch zmrzliny přidat špetku kakaového prášku nebo posypat strouhanou čokoládou.
- Okamžitě podávejte.
Vyzkoušejte další osvěžující recepty
01. června 2023
Osvěžující gin & tonic s příchutí zeleného čaje
03. února 2022
Čas letního snění aneb 3 recepty na skvělé letní osvěžení
09. února 2022