
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4–5
Nestíháte a nechce se vám premýšlet, co zase uvarit k obedu. Máme pro vás velikonocne barevný talír, který rozveselí i ty nejvetší mrzouty.
Ingredience
- 2 velké brambory
- 1 menší batát
- 1 velká mrkev
- 1 cervená repa
- 4–5 vajec (podle poctu porcí)
- 2 lžíce cerstvého nebo prepušteného másla
- 1 malá lžicka olivového oleje
- cerstvá rukola nebo listy pampelišky
Postup
1. Nejprve umyjte repu, neškrábejte ji ani neokrajujte, jen ji lehce seríznete na obou koncích, zakápnete olivovým olejem a jemne osolte, zabalte do alobalu, vložte do jakékoli zapékací misky a dejte do trouby vyhráté na 200 °C, na cca 20 minut zapéct.
2. Mrkev a brambory oškrábejte, nakrájejte na kosticky. Na pánvi rozehrejte lžíci másla a vložte zeleninu. Promíchejte, osolte a priklopte poklickou. Nechejte na stredním stupni dusit 15 minut.
3. Vymažte si zapékací misku ci pekácek máslem, vyklopte do ní podušenou zeleninu. Troubu nevypínejte, jen vyndejte repu, pomocí vidlice ji oloupejte a nakrájejte na kosticky. Ty prihodte do zapékací misky k ostatní zelenine a vložte zpátky do trouby na dalších 10 minut.
4. Mezitím si v lívanecníku na másle usmažte príslušný pocet volských ok alias sázených vajec.
Nemáte-li lívanecník, smažte po jednom ci dvou kouscích na pánvi tak, aby se vám vejce nespojila.
5. Po vytažení misky z trouby vhodte pripravené lístky rukoly nebo pampelišky, lehce promíchejte a ihned dávejte na talíre. Sázené vejce položte nahoru.
Náš tip
Chcete-li mít smes pikantnejší, zkuste do zeleniny vmíchat na posledních 10 minut ješte utrený cesnek (2-3 stroužky), nebo ihned po vytažení z trouby na zeleninovou smes nastrouhat sýr s modrou plísní.
Jste-li hraví a zejméne pak varíte-li pro deti, mužete se zeleninou a vajíckem na talíri kouzlit ruzné obrazce nebo veselé obliceje.