Delikátní potěšení pro krásná rána ve dvou. Recept na pravou francouzskou snídani v podobě zapečených šunkovo-sýrových toustů s omáčkou Mornay. Jedná se o jídlo tak vydatné, že poslouží také jako pozdní oběd... Mornay omáčka je jistá (a lepší!) variace "obyčejného" bešamelu a její poněkud zdlouhavější přípravu vám ovšem vynahradí jemná a všeobjímající chuť, která obyčejný toast vystřelí do kulinárního nebe.
Počet porcí: pro 2 osoby
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience
na omáčku Mornay
- 150 g nastrouhaného sýru Gruyère
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 žloutky
- špetka soli
- 4 otočení mlýnku s bílým (zeleným) pepřem
na 2 toasty
- 6 plátků bílého toustového chleba
- 4 plátky šunky
- hrst nastrouhaného sýru Gruyère
- pro croque Madame 1 vejce pro každý z toustů a lžička přepuštěného másla
Co se vám bude hodit
Pro přípravu slavné omáčky budete potřebovat
Postup
1. Máte-li k dispozici světlý francouzský toustový chléb v celku, nakrájejte si příslušný počet plátků.
2. Připravte si omáčku: v soté pánvi nebo v kastrole rozpusťte na mírném plamenu máslo, přisypte mouku, promíchejte a nechejte mírně zpěnit. Míchat musíte neustále, jinak se vám mouka připálí.
3. Jakmile mouka zrůžoví, přilijte třetinu mléka a metličkou prošlehejte tak, aby vám nevznikly žmolky. Jakmile směs zhoustne na kaši, přilijte další třetinu a postup opakujte.
4. Když dolijete zbytek mléka, jemně osolte, přiveďte k mírnému varu a se stálým mícháním vařte cca 15-20 minut. Nenechávejte však bez dozoru, protože takto připravená omáčka – bešamel, se ráda připaluje!
5. Hotovou omáčku odstavte ze zdroje tepla a přesně v tomto pořadí přidejte nejprve hořčici a pak 150 g sýra, promíchejte. Úplně nakonec vmíchejte i žloutky a opepřete. Výsledná směs, která bude středně hustá, krémová nechejte lehce vychladnout.
6. Předehřejte si troubu na 220 °C. Připravte si pekáček nebo větší zapékací misku a začněte vrstvit svůj croque.
7. Pro croque Monsieur postupujte následovně: plátek toustového chleba potřete omáčkou, přidejte plátek šunky a přiklopte dalším krajíčkem. Postup opakujte, střídejte vždy vrstvu chleba, omáčky a šunky, a to do počtu 3 plátků. Horní vrstvu bude tvořit nastrouhaný sýr. Jakmile bude trouba správně rozpálená, dejte zapéct na 5 minut. Pro croque Madame během zapékaní ještě připravte na másle pro každý toust jedno volské oko.
8. Jako příloha se hodí rukola, polníček a zelenina podle chuti, anebo si na nich smlsněte jen tak...
Tipy pro servírování
Další vyzkoušené recepty francouzské kuchyně
20. května 2022
Tian – zapečená zelenina po provensálsku
27. dubna 2022
Blanquette – dušené telecí ragú s bílou omáčkou
19. června 2022
La tarte au citron – Citronový koláč
06. října 2022