Vytvořte letos na Velikonoce něco opravdu originálního! Malí i velcí koledníci určitě ocení nadílku v podobě jednoduchých košíčků z mandlovo-medového těsta plných oblíbených sladkostí. Při jejich plnění můžete propustit uzdu své fantazii. Skvěle budou vypadat barevné velikonoční cukrovinky společně s čokoládový králíčky i čerstvé ovoce s tvarohovým krémem.
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 8 minut
Doba pečení: 20 minut
Počet porcí: 6
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- špetka soli
- 130 g másla, pokojové teploty
- 3/4 hrnku cukru
- 3 vejce, pokojová teplota
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 lžička mandlového extraktu
- 50 g zakysané smetany, pokojová teplota
- velikonoční cukrovinky
Co by se vám mohlo hodit k přípravě a servírování
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte formu na košíčky pomocí oleje ve spreji tak, aby byly rovnoměrně pokryté všechny detaily.
- Pomocí kuchyňského robotu vyšlehejte máslo a cukr do světlého krému. Ke krému postupně přidejte všechny vejce. Vmíchejte med, mandlový extrakt a zakysanou smetanu a šlehejte dokud se vše nespojí.
- Smíchejte dohromady obě mouky, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek.
- K připravené směsi v robotu postupně přidávejte i sypkou směs. Přidávejte jí pomalu na nízké otáčky a míchejte, dokud se nespojí.
- Každý dílek ve formě naplňte těstem do ¾ a formou poklepejte o kuchyňskou desku, abyste odstranili vzduchové bubliny. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut.
- Po vyndání z trouby nechte vychladnout a poté vyklopte na chladicí mřížku.
- Upečené košíčky naplňte dle vašich preferencí. Použít můžete velikonoční cukrovinky ve tvaru vajíček, zajíčků nebo slepiček či čerstvé ovoce posypané kokosem nebo polité krémem.
Další velikonoční recepty
12. února 2024 Josef Maršálek
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
30. března 2022
Tradiční velikonoční nádivka s čerstvými bylinkami
24. března 2023
Velikonoční čokoládoví zajíčci
30. března 2022