🧸Pečení s dětmi: francouzský jablečný koláč

21. září 2023
🧸Pečení s dětmi: francouzský jablečný koláč
Podzimní jablka jsou voňavá, sladká i aromatická, jen se do nich zakousnout. Kromě toho přímo vybízejí ke zpracování do koláčů, kompotů a moštů. Věřili byste, že příprava obyčejného jablečného koláče může být se správnými nástroji skvělou teamovou zábavou pro celou rodinu? Navíc přípravou jednoduchého dezertu z plodů podzimu během deštivého dopoledne zabijete hned dvě mouchy jednou ranou: smysluplně zabavíte svoje děti a navíc budete mít vynikající moučník na odpolední svačinu. 

Doba přípravy: 45 minut těsto, 25 minut příprava koláče, 30 minut pečení
Počet porcí: 10-12

 
🧸Pečení s dětmi: francouzský jablečný koláč

Ingredience

na těsto pâte brisée:

  • 300 g hladké mouky 
  • 150 g másla 
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce cukr písek
  • 80 ml vody nebo vlažného mléka

tip: Chcete-li si ušetřit práci s těstem, výborně poslouží i hotové těsto listové.

jablečná náplň:

  • 6 větších jablek (Golden)
  • 30 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 1/4 šálku smetany 12%
  • 1/2 čajové lžičky skořice 
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku 

Co se vám bude hodit pro přípravu náplně

Videorecept na jednoduchý francouzský jablečný koláč


V krátkém videu najdete nejen další snadný recept na těsto, ale také návod na časově nenáročné zpracování jablek, vhodné i pro úplně malé děti, včetně jednoduchého, ale zato naprosto dokonalého triku proti zhnědnutí jablek přípravy. Ve video receptu na jablečný koláč, připravovaný dospělým a malou holčičkou okouknete i možnosti používání dětského kuchařského setu Opinel v praxi.

S vyskládáním jablíček si můžete hrát, buď použijete jednoduchý model z našeho videa, anebo plátky pokládejte do spirály či vrstvěte lehounce přes sebe jako okvětní plátky.

Co se bude hodit pro přípravu těsta

Postup

Příprava těsta pâte brisée:
1. Nejprve smíchejte v misce mouku, sůl a cukr
2. Přidejte na kousky nakrájené povolené máslo 
(vyndejte si jej z lednice cca 3 hodiny před použitím) a ručně jej rychlým hnětením konečky prstů zapracujte do mouky, dokud získáte konzistenci drobenky. Bude to trvat 2-3 minuty.
3. Ke směsi přilijte vodu a zpracujte tak, aby se těsto spojilo a šla z něj vytvořit koule.
4. Podsypejte si moukou vál nebo jinou podložku. Těsto pak válečkem rozválejte na placku a vložte do máslem vymazané koláčové formy.

Příprava jablečné náplně:
1. Nejprve si připravte základ v podobě rozvařeného kompotu. Vložte do hrnce 4 oloupaná a na kostky rozkrájená jablka.
2. Přilijte sklenku vody a vařte na středním stupni a občas promíchejte. 
3. Jakmile začnou jablka měknout, přisypte vanilkový cukr a zcela rozvařte.
4. Hotový "kompot" posypte drceným hřebíčkem a promíchejte.
5. Během vaření oloupejte a rozčtvrťte zbývající 2 jablka, ošetřete citrónem proti zhnědnutí a nakrájejte je na pokud možno tenké plátky.

Příprava vlastního koláče:
1. Zapněte troubu na 210 °C.
2. Rozválenou placku vložte do koláčové formy a odstraňte přetékající okraje a dno opatrně propíchejte vidličkou.
3. Vlijte připravená, lehce vychladlá rozvařená jablka, vařečkou povrch ještě uhlaďte.
4. Na rozvar vyskládejte plátky jablek, posypte je skořicí a dejte do trouby
5. Metličkou rozmíchejte ve smetaně vajíčko s třtinovým cukrem; po 15 minutách pečení koláč vyndejte, zalijte připravenou smetanou s cukrem a dejte péct na ještě dalších 15 minut.

Na jablečný koláč s láskou upečený

Další recepty, které můžete zkusit s dětmi

Další recepty, které můžete zkusit s dětmi